Politiek & Maatschappij

Blijven de échte opdrachtgevers van de moord op Berta Cáceres buiten schot?

3 maart 2021

Redactie

David Roberto Castillo Mejía in april voor de rechter

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de Hondurese milieuactiviste Berta Cáceres in haar huis werd doodgeschoten. Een jaar eerder had Cáceres de prestigieuze Goldman Environmental Prize in ontvangst mogen nemen voor haar werk tegen het stuwdamproject Agua Zarca. In 2018 werden de moordenaars veroordeeld, maar het vermoedelijke brein achter de moord bleef ongestraft. Daar lijkt ook met een nieuwe rechtszaak in april geen einde aan te komen.

Vijf jaar geleden werd Berta Cáceres rond middernacht doodgeschoten door huurmoordenaars die haar huis waren binnengedrongen. De milieuactiviste had zich jarenlang ingespannen om de bouw van een waterkrachtcentrale in de Gualcarque rivier in het noordwesten van Honduras tegen te houden. Het Hondurese private energiebedrijf Desa was samen met enkele andere bedrijven en buitenlandse investeerders verantwoordelijk voor de bouw. In de maanden voor haar dood was Berta Cáceres verschillende malen bedreigd door medewerkers van Desa. Haar familie en vrienden waren er vanaf het begin van overtuigd dat Desa achter de moord zat.

David Roberto Castillo Mejía, de president van Desa, heeft altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben, maar twee jaar na de moord is hij gearresteerd op de beschuldiging het “brein” achter de moord te zijn. Castillo, een voormalig militair, werkzaam bij de geheime dienst en opgeleid op de militaire academie West Point, hield zelfs vol met Cáceres bevriend te zijn. Nu komt hij toch voor de rechter, waar zijn zaak in april behandeld zal worden.

De advocaten van de familie van Berta Cáceres zijn er echter van overtuigd dat Castillo niet alleen achter de moord zat. De échte opdrachtgevers moeten volgens hen gezocht worden onder de bouwers van de dam, mensen met politieke banden met de Hondurese regering. Het gaat om de Atala Zablah broers, die de meeste aandelen van Desa in handen hebben en behoren tot een van de machtigste clans van het land. De rechter heeft echter bepaald dat zij niet als getuigen kunnen worden opgeroepen. Alleen Daniel Atala, de zoon van een van hen en indertijd samen met Castillo verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bouwbedrijf, zal door de rechtbank gehoord worden.

Bertita Zúñiga, een van de dochters van Berta Cáceres, zegt in The Guardian dat het hen nooit ging om de huurmoordenaars, maar altijd om de opdrachtgevers. “Na vijf jaar heeft de zaak nog altijd geen echte vooruitgang geboekt, als gevolg van politieke onwil. Dit gebrek aan bereidheid van ons rechtssysteem de zaak op te lossen is voor ons net zo pijnlijk als het verlies van onze moeder.”

De zaak heeft ook nog een Nederlandse kant. Een van de investeerders was de ontwikkelingsbank FMO. De Raad van Inheemse Volken van Honduras, COPINH, en de familie van Cáceres hebben de bank aangeklaagd voor het feit dat zij het Agua Zarca project meefinancierde. Dit ondanks het feit dat Cáceres en NGOs de FMO hadden gewaarschuwd dat de lokale Lenca gemeenschap niet was geconsulteerd over het project. De bank ontkent iets verkeerd gedaan te hebben.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This