Politiek & Maatschappij

Berta Cáceres: voormalige baas van dambedrijf schuldig aan moord op Hondurese activist

6 juli 2021

Redactie

Een rechtbank in Honduras heeft een voormalig energiedirecteur schuldig bevonden aan het aanzetten tot de moord op een spraakmakende milieuactivist in 2016. Berta Cáceres leidde protesten tegen het project van de waterkrachtcentrale van Agua Zarca voordat ze in haar huis werd doodgeschoten.

De rechtbank oordeelde dat Roberto David Castillo, wiens bedrijf het contract had gekregen, de moord had gepland en de schutters had ingehuurd. Castillo heeft elke aantijging ontkend. In augustus wordt hij veroordeeld. Zeven mannen waren al veroordeeld voor hun rol bij de moord op Cáceres en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Cáceres had jarenlang te maken gehad met bedreigingen vanwege haar verzet tegen het damproject dat werd geleid door Desa, het bedrijf van Castillo. De dam zou grote stukken land hebben overstroomd en de toevoer van water, voedsel en medicijnen voor honderden leden van de inheemse Lenca-bevolking hebben afgesloten.

Naast het indienen van officiële klachten, organiseerde Cáceres een wegblokkade waardoor bouwvakkers de locatie niet konden bereiken. Het Chinese staatsbedrijf Sinohydro, dat mede het project ontwikkelde, trok zich uiteindelijk terug vanwege het verzet van de gemeenschap.

In 2015 ontving Cáceres de prestigieuze Goldman Prijs voor haar rol bij het stoppen van de bouw van de dam. De inheemse rechtenorganisatie, waarvan Cáceres de mede-oprichtster was, noemde het vonnis een “overwinning” voor de bevolking van Honduras.

Volgens belangenorganisatie Global Witness is Honduras een van ’s werelds gevaarlijkste landen voor milieuactivisten. In een blogpost eerder dit jaar zei de groep dat er sinds de dood van Cáceres “ten minste 40 land- en milieuverdedigers” in het land zijn vermoord.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This