Politiek & Maatschappij

Berta Cáceres: ex-dambaas veroordeeld voor het plannen van moord op Hondurese activist

24 juni 2022

Redactie

Een rechtbank in Honduras heeft een voormalige energiemanager veroordeeld tot meer dan 22 jaar gevangenisstraf voor de moord op een milieuactiviste in 2016. Berta Cáceres leidde protesten tegen het project van de waterkrachtcentrale van Agua Zarca voordat ze in haar huis werd doodgeschoten.

De rechtbank oordeelde dat Roberto David Castillo, wiens bedrijf het contract had gekregen, de moord had gepland en de schutters had ingehuurd. Zeven anderen zijn veroordeeld voor hun rol bij de moord.

Castillo is de voormalige president van het Hondurese energiebedrijf Desa en was ooit een inlichtingenofficier van het leger. De rechtbank oordeelde dat hij zijn militaire contacten en betaalde informanten gebruikte om de moord op de prominente activiste te coördineren en te plannen, die in 2015 de prestigieuze Goldman Prize ontving voor haar rol bij het stoppen van de bouw van de dam.

Cáceres had jarenlang te maken gehad met bedreigingen vanwege haar verzet tegen het damproject dat werd geleid door Castillo’s bedrijf. De dam zou grote delen van het land hebben overstroomd en de toevoer van water, voedsel en medicijnen voor honderden inheemse Lenca-bewoners in het westen van Honduras hebben afgesloten.

In 2018 kregen zeven anderen, onder wie een andere directeur van Desa, straffen van 30 tot 50 jaar voor hun rol in de moord op Cáceres.

De Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras (COPINH) verwelkomde Castillo’s straf en riep op tot meer onderzoek naar mensen die banden hebben met Desa.

Maar de dochter van Cáceres, Olivia Zuniga Cáceres, twitterde dat ze “verontwaardigd” was omdat Castillo “niet de maximale straf had gekregen”.

Een van Castillo’s advocaten vertelde persbureau Reuters dat haar team van plan was in beroep te gaan tegen het vonnis.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This