Politiek & Maatschappij

Berta Cáceres: ex-dambaas veroordeeld voor het plannen van moord op Hondurese activist

24 juni 2022

Redactie

Een rechtbank in Honduras heeft een voormalige energiemanager veroordeeld tot meer dan 22 jaar gevangenisstraf voor de moord op een milieuactiviste in 2016. Berta Cáceres leidde protesten tegen het project van de waterkrachtcentrale van Agua Zarca voordat ze in haar huis werd doodgeschoten.

De rechtbank oordeelde dat Roberto David Castillo, wiens bedrijf het contract had gekregen, de moord had gepland en de schutters had ingehuurd. Zeven anderen zijn veroordeeld voor hun rol bij de moord.

Castillo is de voormalige president van het Hondurese energiebedrijf Desa en was ooit een inlichtingenofficier van het leger. De rechtbank oordeelde dat hij zijn militaire contacten en betaalde informanten gebruikte om de moord op de prominente activiste te coördineren en te plannen, die in 2015 de prestigieuze Goldman Prize ontving voor haar rol bij het stoppen van de bouw van de dam.

Cáceres had jarenlang te maken gehad met bedreigingen vanwege haar verzet tegen het damproject dat werd geleid door Castillo’s bedrijf. De dam zou grote delen van het land hebben overstroomd en de toevoer van water, voedsel en medicijnen voor honderden inheemse Lenca-bewoners in het westen van Honduras hebben afgesloten.

In 2018 kregen zeven anderen, onder wie een andere directeur van Desa, straffen van 30 tot 50 jaar voor hun rol in de moord op Cáceres.

De Raad van Volks- en Inheemse Organisaties van Honduras (COPINH) verwelkomde Castillo’s straf en riep op tot meer onderzoek naar mensen die banden hebben met Desa.

Maar de dochter van Cáceres, Olivia Zuniga Cáceres, twitterde dat ze “verontwaardigd” was omdat Castillo “niet de maximale straf had gekregen”.

Een van Castillo’s advocaten vertelde persbureau Reuters dat haar team van plan was in beroep te gaan tegen het vonnis.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This