Politiek & Maatschappij

Zware naschokken in Haïti

26 januari 2022

Opnieuw doden, gewonden en schade

Maandagochtend is Haïti opnieuw getroffen door een reeks zware aardschokken kort achter elkaar. De twee zwaarste bevingen hadden een kracht van 5,4 en 5,6 op de schaal van Richter en vonden plaats in het departement Les Nippes, op het zuidelijk schiereiland, de regio van de grote aardbeving vorig jaar augustus. Twee mensen vonden de dood en er raakten ruim vijftig mensen gewond.

De bevingen van maandag 24 januari zijn naschokken van de zware aardbeving in augustus vorig jaar. Daarbij kwamen enkele duizenden mensen om het leven en raakten veel mensen dakloos. Ook dit maal is er schade. Volgens de eerste berichten zijn dit maal bijna tweehonderd huizen verwoest en ruim vijfhonderd huizen zijn beschadigd. De twee zwaarste schokken maakten deel uit van een reeks van maar liefst dertig bevingen en trillingen die tot in het noorden van het land te voelen waren.

Haïti heeft niet alleen te maken met geologische naschokken. Ook de moord op president Jovenel Moïse en de hierop volgende politieke crisis duren voort en zorgen voor schokken. Het Caribische land heeft nu een premier, Ariel Henry, wiens benoeming niet door de volksvertegenwoordiging is goedgekeurd. Hem wordt de hand boven het hoofd gehouden door de internationale gemeenschap en hij regeert per decreet door het ontbreken van een functionerend parlement.

Ook het bendegeweld gaat onverminderd door, waardoor het zuidelijk schiereiland over de weg bijna onbereikbaar is. Zo is de stad Les Cayes, in het zuidwesten, praktische alleen nog bereikbaar via de lucht, iets dat voor het gros van de Haïtianen onbetaalbaar is. Ontvoeringen en moorden blijven aan de orde van de dag. De politie mist de kracht en middelen om hierop te reageren. De overheid doet niets om het geweld te beteugelen.

Hoe het verder moet weet niemand. Toch zijn er Haïtianen die proberen een uitweg uit de impasse en de crisis te vinden. Enkelen van hen zullen spreken op het webinar dat op 8 februari wordt georganiseerd door het Belgische onderzoekscentrum CETRI en lid van het Europees Parlement. Voor meer informatie, klik hier https://www.cetri.be/Webinaire-Haiti-sortir-de-l?lang=fr

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This