Opnieuw doden, gewonden en schade
Maandagochtend is Haïti opnieuw getroffen door een reeks zware aardschokken kort achter elkaar. De twee zwaarste bevingen hadden een kracht van 5,4 en 5,6 op de schaal van Richter en vonden plaats in het departement Les Nippes, op het zuidelijk schiereiland, de regio van de grote aardbeving vorig jaar augustus. Twee mensen vonden de dood en er raakten ruim vijftig mensen gewond.
De bevingen van maandag 24 januari zijn naschokken van de zware aardbeving in augustus vorig jaar. Daarbij kwamen enkele duizenden mensen om het leven en raakten veel mensen dakloos. Ook dit maal is er schade. Volgens de eerste berichten zijn dit maal bijna tweehonderd huizen verwoest en ruim vijfhonderd huizen zijn beschadigd. De twee zwaarste schokken maakten deel uit van een reeks van maar liefst dertig bevingen en trillingen die tot in het noorden van het land te voelen waren.
Haïti heeft niet alleen te maken met geologische naschokken. Ook de moord op president Jovenel Moïse en de hierop volgende politieke crisis duren voort en zorgen voor schokken. Het Caribische land heeft nu een premier, Ariel Henry, wiens benoeming niet door de volksvertegenwoordiging is goedgekeurd. Hem wordt de hand boven het hoofd gehouden door de internationale gemeenschap en hij regeert per decreet door het ontbreken van een functionerend parlement.
Ook het bendegeweld gaat onverminderd door, waardoor het zuidelijk schiereiland over de weg bijna onbereikbaar is. Zo is de stad Les Cayes, in het zuidwesten, praktische alleen nog bereikbaar via de lucht, iets dat voor het gros van de Haïtianen onbetaalbaar is. Ontvoeringen en moorden blijven aan de orde van de dag. De politie mist de kracht en middelen om hierop te reageren. De overheid doet niets om het geweld te beteugelen.
Hoe het verder moet weet niemand. Toch zijn er Haïtianen die proberen een uitweg uit de impasse en de crisis te vinden. Enkelen van hen zullen spreken op het webinar dat op 8 februari wordt georganiseerd door het Belgische onderzoekscentrum CETRI en lid van het Europees Parlement. Voor meer informatie, klik hier https://www.cetri.be/Webinaire-Haiti-sortir-de-l?lang=fr