Politiek & Maatschappij

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

6 augustus 2022

redactie

Vrijdag 5 augustus kwam de familie van Edner Décime met het verheugende bericht dat de journalist is vrijgelaten. Op de site van de Haïtiaanse nieuwsdienst AlterPresse, waar Décime bij werkt, staat te lezen dat er een zucht van verlichting opging onder vrienden en collega’s bij het horen van dit nieuws. Details over zijn gezondheid en over de omstandigheden waaronder hij is vrijgelaten zijn verder nog niet bekend.

Op de site van AlterPresse staat wel te lezen dat de zus van Décime afgelopen donderdag publiek een beroep deed op de kidnappers. Haar broer lijdt aan hoge bloeddruk en zonder zijn dagelijkse medicijnen kan dit snel gevaarlijk worden. Zij maakte ook bekend dat de  bejaarde moeder van Décime in kritieke toestand in het ziekenhuis is opgenomen, waar ze aan de beademing ligt.

De afgelopen week is er in de Haïtiaanse media veel aandacht geschonken aan de ontvoering van Edner Décime. Journalisten, mensenrechtenorganisaties en artiesten spraken zich uit en drongen aan op zijn vrijlating.

Van januari tot en met juni zijn er in Port-au-Prince 680 Haïtianen ontvoerd volgens gegevens van de Verenigde Naties. In diezelfde periode zijn honderden inwoners van de hoofdstad om het leven gekomen door bendegeweld. Ook nu gaan het bendegeweld en de ontvoeringen nog altijd door. Van de politie is over het algemeen weinig hulp te verwachten. In de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste is echter te lezen dat de politie erin geslaagd is zes ontvoerde personen te bevrijden in Croix-des-Bouquets, een voorstad van de hoofdstad Port-au-Prince. De zes waren op verschillende dagen ontvoerd en hadden tussen de 10 en 22 dagen vastgezeten. Ze werden vastgehouden in het bolwerk van een van de leiders van de gang 400 Mawozo. Deze bende kwam eind vorig jaar internationaal in het nieuws, toen zij een bus met Amerikaanse en Canadese zendelingen kaidnapten.

Le Nouvelliste stelt dat deze bevrijding een van de zeldzame acties van de politie is. Twee weken geleden werd een inspecteur van politie in Croix-des-Bouquets tijdens een kerkdienst doodgeschoten door bandieten. De moord werd daarna opgeëist door 400 Mawozo. Vanaf dat moment maakt de politie jacht op leden van deze gang.

AlterPresse, Le Nouvelliste

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Haïtiaanse journalist Edner Décime ontvoerd

Haïtiaanse journalist Edner Décime ontvoerd

Zondag 17 juli stond Edner Décime in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Zijn familie, vrienden en collega’s zitten al twee weken in angst en spanning. “Er staat een prijs op zijn hoofd, zoals er een prijs stond op het hoofd van een slaaf ten tijde van de kolonie.”

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This