Politiek & Maatschappij

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

6 augustus 2022

redactie

Vrijdag 5 augustus kwam de familie van Edner Décime met het verheugende bericht dat de journalist is vrijgelaten. Op de site van de Haïtiaanse nieuwsdienst AlterPresse, waar Décime bij werkt, staat te lezen dat er een zucht van verlichting opging onder vrienden en collega’s bij het horen van dit nieuws. Details over zijn gezondheid en over de omstandigheden waaronder hij is vrijgelaten zijn verder nog niet bekend.

Op de site van AlterPresse staat wel te lezen dat de zus van Décime afgelopen donderdag publiek een beroep deed op de kidnappers. Haar broer lijdt aan hoge bloeddruk en zonder zijn dagelijkse medicijnen kan dit snel gevaarlijk worden. Zij maakte ook bekend dat de  bejaarde moeder van Décime in kritieke toestand in het ziekenhuis is opgenomen, waar ze aan de beademing ligt.

De afgelopen week is er in de Haïtiaanse media veel aandacht geschonken aan de ontvoering van Edner Décime. Journalisten, mensenrechtenorganisaties en artiesten spraken zich uit en drongen aan op zijn vrijlating.

Van januari tot en met juni zijn er in Port-au-Prince 680 Haïtianen ontvoerd volgens gegevens van de Verenigde Naties. In diezelfde periode zijn honderden inwoners van de hoofdstad om het leven gekomen door bendegeweld. Ook nu gaan het bendegeweld en de ontvoeringen nog altijd door. Van de politie is over het algemeen weinig hulp te verwachten. In de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste is echter te lezen dat de politie erin geslaagd is zes ontvoerde personen te bevrijden in Croix-des-Bouquets, een voorstad van de hoofdstad Port-au-Prince. De zes waren op verschillende dagen ontvoerd en hadden tussen de 10 en 22 dagen vastgezeten. Ze werden vastgehouden in het bolwerk van een van de leiders van de gang 400 Mawozo. Deze bende kwam eind vorig jaar internationaal in het nieuws, toen zij een bus met Amerikaanse en Canadese zendelingen kaidnapten.

Le Nouvelliste stelt dat deze bevrijding een van de zeldzame acties van de politie is. Twee weken geleden werd een inspecteur van politie in Croix-des-Bouquets tijdens een kerkdienst doodgeschoten door bandieten. De moord werd daarna opgeëist door 400 Mawozo. Vanaf dat moment maakt de politie jacht op leden van deze gang.

AlterPresse, Le Nouvelliste

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This