Van de redactie

Ontsnapping van gevangenen kenmerkend voor berichtgeving over Haïti

28 februari 2021

Els Hortensius

Maar is de ontsnapping ook kenmerkend voor het land zelf?

Donderdag 25 februari vond een spectaculaire uitbraak plaats in de gevangenis van Croix-des- Bouquets, dichtbij de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Ruim vierhonderd gevangenen namen de benen en er vielen vijfentwintig doden, onder wie burgers buiten de gevangenis. Het nieuws ging de hele wereld over. Maar het is belangrijk verder te kijken dan alleen naar deze ontsnapping.

Elf jaar geleden stonden de kranten vol met berichten over Haïti: de hoofdstad Port-au-Prince en directe omgeving waren getroffen door een zware aardbeving met naar schatting tweehonderdduizend doden en meer dan een miljoen daklozen tot gevolg. Ook in de jaren daarna haalde Haïti regelmatig het nieuws – cholera, orkanen, seksueel misbruik. Het zijn meestal negatieve en op sensatie gerichte berichten. Uitleg en achtergrond van de gebeurtenissen ontbreken, waardoor een karikaturaal beeld van het Caribische land ontstaat.

Zoals dit weekeinde, toen de relatieve stilte rond Haïti even doorbroken werd: een spectaculaire gevangenisuitbraak afgelopen donderdag waarbij vijfentwintig doden vielen en vierhonderd gevangenen de benen namen haalde alle kranten. De toedracht is nog onduidelijk. Was het een actie om bendeleider Arnel Joseph te bevrijden? Joseph werd nog diezelfde dag in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten, toen hij achterop een motor probeerde te ontsnappen. De uitbraak vestigt ook weer even de aandacht op de mensonterende omstandigheden in de Haïtiaanse gevangenissen, waar driekwart van de gevangenen jarenlang op een proces wacht. De cellen zijn overvol, met tot soms vier maal de beoogde capaciteit.

De meeste nieuwssites houden het hierbij en laten de kans liggen om de achtergronden te schetsen. Terwijl dit veel zou verhelderen en ook laat zien welke rol de internationale gemeenschap, waaronder onze eigen Europese Unie, in het geheel speelt. Juist in het afgelopen half jaar is er veel gebeurd. Aan de ene kant gaan het moorden en de ontvoeringen door en vertoont president Jovenel Moïse steeds meer dictatoriale trekjes. Dat is beangstigend. Maar tegelijkertijd groeit het verzet, ook vanuit sectoren die eerst nog aanstuurden op dialoog. Toch blijft de president in functie en dat heeft alles te maken met de steun die zijn regering nog steeds krijgt vanuit het buitenland. Langzaamaan begint dit te kantelen: een groep van vier Europarlementariërs heeft Josep Borrell, de buitenland commissaris van de EU, nu opgeroepen de steun aan Moïse te beëindigen. Tijdens een webinar woensdag 3 maart bespreken Haïtianen en Europeanen de mogelijke nieuwe wegen.

En ondertussen constateert Helen La Lime, de speciale vertegenwoordiger van de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, in The Washington Post dat “deze uitbraak nogmaals het probleem van langdurige preventieve detentie en overvolle gevangenissen in de kijker zet, iets dat een zorg blijft die snel door de Haïtiaanse overheid zal moeten worden aangepakt.” Maar gelooft ze nu echt dat de huidige regering hier iets aan gaat doen? De toestand van het gevangeniswezen is een symptoom van het imploderende staatssysteem: een politieapparaat dat structureel over te weinig middelen beschikt, corrupte rechters en een president die per decreet regeert en in een dictator verandert. Zolang de VN en de rest van de internationale gemeenschap Moïse de hand boven het hoofd blijven houden zal er niets veranderen.

Bronnen: NOS, France24, website CoEH, The Washington Post

Gerelateerde berichten

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Vijftig jaar na de staatsgreep in Chili van 11 september 1973 blijkt het tekenen van een gezamenlijke verklaring van links en rechts over democratie en mensenrechten onmogelijk. De herdenking legt bestaande tegenstellingen in de samenleving bloot. Dat is geen argument om dan maar niet te herdenken, maar wel om – met erkenning van verschillen – te werken aan versterking van democratie en mensenrechten, zeker in een tijd met een grote extreemrechtse partij.

Lees meer
Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Veel mensen zullen niets hebben opgepikt van de Europa-Latijns-Amerikaconferentie op 17 en 18 juli in Brussel. Toch is het belangrijk nieuws dat voor het eerst sinds acht jaar regeringsleiders van de 33 landen van CELAC (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten) en van de 27 landen van de Europese Unie weer met elkaar praatten. Ze spraken veel over sociaaleconomische samenwerking, maar over Oekraïne werden ze het niet eens.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This