Politiek & Maatschappij

Neurochirurg Ariel Henry aangewezen als nieuwe premier van Haïti

7 juli 2021

Hij wordt de zevende premier in vier jaar tijd

Formeel zou de benoeming van Ariel Henry nog door het parlement moeten worden goedgekeurd, maar aangezien president Jovenel Moïse het parlement begin 2020 ontbonden heeft kan hij min of meer ongestoord zijn gang gaan. Enkele van de opdrachten van de nieuwe premier zijn het oplossen van het groeiende geweldsprobleem en de organisatie van verkiezingen. Een onmogelijke klus.

De benoeming van Ariel Henry komt een week na een zeer bloedige schietpartij in Delmas, een voorstad van de hoofdstad Port-au-Prince. Vijftien mensen kwamen hierbij om het leven, onder hen twee journalisten. Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie RNDDH openden de schutters, gezeten op drie motoren, het vuur op de twee journalisten en een dozijn andere willekeurige mensen. Enkele getuigen verklaarden dat de aanval werd uitgevoerd door zeer zwaar bewapende bendeleden. Ongeveer gelijktijdig werden in dezelfde wijk nog vijf mensen vermoord.

De interim-hoofdcommissaris van politie verklaarde de volgende dag dat de schietpartij gelinkt kon worden aan de moord op politieagent en vakbondslid Guerby Geffrard eerder die dag in dezelfde wijk. Leden van Fantom 509, een zwaarbewapende bende van ontevreden (ex-)politieagenten, zouden wraak hebben willen nemen. De regering van Jovenel Moïse spreekt van een terroristische aanslag door Fantom 509. Maar de RNDDH ziet geen enkel bewijs voor deze constatering, die zou betekenen dat het hier een goed voorbereide actie betrof. Op basis hiervan spreekt de mensenrechtenorganisatie het vermoeden uit dat de politie op de hoogte was van de moordaanslag en niets gedaan heeft om het leven van onschuldige burgers te beschermen.

De 71-jarige Henry heeft medicijnen gestudeerd in Frankrijk en is behalve chirurg en universitair docent al enkele malen eerder minister geweest. Zo was hij van 2006 tot 2008 minister van volksgezondheid en aansluitend premier tot 2011. Sinds maart 2020 maakt hij deel uit van de Haïtiaanse versie van het Nederlandse Outbreak Management Team rond de covid-19 pandemie.

Henry heeft een onmogelijke opdracht gekregen. Haïti glijdt steeds dichter naar de rand van de afgrond. Al bijna een maand is het zuiden en westen van het land afgesneden van de hoofdstad en de rest van Haïti doordat gewapende bendes de toegangswegen naar Port-au-Prince blokkeren. Het vliegverkeer neemt daarom toe. Met soms fatale afloop: vrijdag stortte een vliegtuigje neer bij Léogane, ten westen van Port-au-Prince, met zes dodelijke slachtoffers tot gevolg. Benzine is bijna niet meer te krijgen. De scholen zijn gesloten. Besmettingen met corona stijgen, terwijl er nog geen zicht is op vaccins. Henry’s opdracht om verkiezingen te organiseren toont nogmaals aan dat de autoriteiten iedere realiteitszin verloren hebben. Ja, verkiezingen zijn nodig, maar zelfs de meest basale rondvoorwaarden om veilige en eerlijke verkiezingen ontbreken in het door geweld verscheurde land.

Bronnen: Le Nouvelliste, RNDDH

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This