Politiek & Maatschappij

Maand na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse

11 augustus 2021

Auteur: Els Hortensius

Veel arrestaties maar verder alles onduidelijk

Ruim een maand geleden is de Haïtiaanse president Jovenel Moïse ’s nachts thuis vermoord. De snelle arrestatie van een aantal Colombianen en enkele Amerikanen van Haïtiaanse afkomst is de afgelopen weken gevolgd door meer arrestaties. In totaal zijn nu vierenveertig mensen beschuldigd van betrokkenheid bij de moord. Maar de laatste arrestanten zijn vooral politieke tegenstanders van Moïse. En niemand is tot nu toe voorgeleid. Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in Haïti?

Een dag na de moord leek die al bijna opgelost: een groep Colombiaanse huurlingen werd gearresteerd, evenals twee Amerikanen van Haïtiaanse oorsprong. Zij zouden het huis van de president ’s nachts zijn binnen gevallen en hem in koele bloede hebben gedood. Zijn vrouw raakte bij de aanslag gewond. Maar vreemd genoeg waren er geen slachtoffers onder de bewakers van Jovenel Moïse.

In tweede instantie werd een in Florida woonachtige Haïtiaan aangehouden op verdenking van medeplichtigheid: hij zou de opdrachtgever zijn en de macht hebben willen overnemen in het Caribische land. In Haïti is hij een grote onbekende. De advocaten van de Colombianen hebben verklaard dat hun cliënten opdracht kregen om namens een rechter en een officier van justitie de Haïtiaanse politie te assisteren bij de arrestatie van de president. Zowel de rechter als de officier van justitie hebben laten weten dat hun handtekeningen op de arrestatiebevelen vervalst zijn, en dat zij niets met de zaak te maken hebben.

En nu, ruim een maand later wordt alles rond de moord steeds schimmiger. Niemand van de verdachten is nog voorgeleid. Omdat de overheid niets deed om hen te beveiligen vrezen onderzoeksrechters voor hun leven en zijn verschillende van hen ondergedoken. Toch heeft maandag rechter Mathieu Chanlatte zich bereid verklaard het onderzoek naar de moord te leiden. De minister van justitie en veiligheid heeft tegen de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste gezegd dat alles in het werk zal worden gesteld om de veiligheid van Chanlatte te garanderen.

Vorige week zijn arrestatiebevelen uitgegaan tegen verschillende high profile Haïtianen, waaronder Liné Balthazar, hoofd van de politieke partij waartoe ook president Moïse behoorde, Paul Denis, een voormalig minister van justitie, en twee bekende evangelische predikanten, uitgesproken politieke tegenstanders van Moïse.

Mensenrechtenactivisten en politici waren snel met hun veroordeling van deze arrestatiebevelen. “Ik denk dat het gewoon intimidatie is,” zegt Steven Irvenson Benoit, voormalig senator en presidentskandidaat, tegen The Washington Post. Hij beschrijft de arrestatiebevelen als een “oorlog” tegen politieke vijanden die het huidige interim-leiderschap zouden kunnen betwisten. “Ze willen ons allemaal het zwijgen opleggen.”

Ondertussen is het onduidelijk wie daadwerkelijk de leiding heeft in Haïti. Interim-premier Claude Joseph heeft zijn functie inmiddels overgedragen aan Ariel Henry, een neurochirurg die een dag voor de moord door Jovenel Moïse was benoemd maar nog niet geïnstalleerd. De oppositie erkent Henry echter niet als premier en ook binnen de partij van Moïse lijkt niet iedereen achter Henry te staan. Zonder president zal het heel moeilijk worden voor de minister-president om besluiten te nemen, zoals de organisatie van verkiezingen en een omstreden referendum over een grondwetswijziging.

De moord op de president is slechts één van Haïti’s problemen. De zuidelijke provincies zijn al twee maanden praktisch afgesloten van de hoofdstad Port-au-Prince en de rest van het land. Zwaarbewapende bendeleden schieten op iedereen die probeert via de zuidelijke toegangswegen de hoofdstad in of uit te gaan. Ruim tienduizend mensen zijn op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld en verblijven in sporthallen en andere tijdelijke opvangcentra. De coronabesmettingen nemen toe terwijl vaccins nog niet voorhanden zijn.

Bronnen: The Washington Post, Le Nouvelliste, persoonlijke communicatie

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This