Politiek & Maatschappij

Latijns-Amerika was in 2022 de dodelijkste regio voor journalisten

26 januari 2023

Redactie

Latijns-Amerika was de regio waar vorig jaar de meeste persmedewerkers werden gedood, en de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne verhoogde het aantal slachtoffers, zo onthulde het Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) afgelopen dinsdag.

“Latijns-Amerika was de dodelijkste regio voor de media, met 30 vermoorde journalisten, wat neerkomt op bijna 50% van de 67 vermoorde journalisten en mediamedewerkers wereldwijd”, waarschuwde de onafhankelijke non-profitorganisatie in een verklaring op haar website.

Het in New York gevestigde CPJ waarschuwde dat hoewel Latijns-Amerikaanse landen vrede hebben, de regio het aantal journalisten dat in het conflict in Oekraïne is omgekomen, heeft overschreden.

“In heel Latijns-Amerika liepen journalisten die verslag deden van misdaad, corruptie, bendegeweld en het milieu het grootste risico”, aldus CPJ. De organisatie documenteerde in Mexico in totaal 13 journalisten die zijn vermoord, het hoogste aantal dat ooit in één jaar in dat land is voorgekomen.

“Samen met de misdaad en de humanitaire noodsituatie in Haïti, werd de regio geconfronteerd met een escalerende crisis van moord op journalisten, het creëren van mediawoestijnen en het bijdragen aan de onveiligheid van lokale gemeenschappen”, meldde het CPJ.

Evenzo meldde het Comité dat persvrijheid en de rechten van journalisten wereldwijd promoot vier doden in Brazilië, Chili en Colombia, en gaat door met het onderzoek naar de doodsoorzaak van zes verslaggevers uit Colombia, Ecuador, Guatemala, Honduras en Paraguay.

Wereldwijde cijfers geven aan dat het aantal moorden op journalisten het afgelopen jaar met bijna 50% is toegenomen tot 67 doden. De commissie specificeerde dat meer dan de helft van de moorden plaatsvond in Oekraïne (15), Mexico (13) en Haïti (7). “Deze cijfers duiden op een abrupte afname van de persvrijheid, met het hoogste aantal vermoorde journalisten sinds 2018”, voegde het eraan toe.

De berichtgeving over “politiek, misdaad en corruptie kan even dodelijk of dodelijker zijn dan een grootschalige oorlog”, oordeelde het CPJ. “Ondertussen blijven regeringen recordaantallen journalisten gevangen zetten en slagen ze er niet in iets te doen aan het toenemende geweld en de cultuur van straffeloosheid die hele gemeenschappen over de hele wereld het zwijgen hebben opgelegd”, zei CPJ-voorzitter Jodie Ginsberg.

Van de 67 omgekomen mediamedewerkers zijn er minstens 41 gedood in direct verband met hun werk, terwijl de redenen voor de andere 26 doden momenteel worden onderzocht, concludeert CPJ.

 

Télam, Nodal

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This