Politiek & Maatschappij

Haïtianen wantrouwen hun regering en aarzelen over vaccins

17 maart 2021

Redactie

Covid-19 is slechts één van de problemen in Haïti

Het slepende conflict tussen het grootste deel van de Haïtiaanse bevolking en president Jovenel Moïse met zijn aanhangers uit zich ook in wantrouwen tegenover alles wat de overheid betreft. Zo constateert het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties dat de vaccinatieprogramma’s niet alleen zwaar te lijden hebben van het gebrek aan vertrouwen in de gezondheidszorg, maar ook van fake news.

In tegenstelling tot veel andere landen lijkt Haïti niet al te zwaar getroffen te zijn door het corona virus. Volgens de officiële cijfers zijn tot op heden slechts driehonderd Haïtianen aan het virus overleden, iets dat vooral te danken zou zijn aan het feit dat de helft van de elf miljoen Haïtianen jonger dan 24 jaar is. Dit in tegenstelling tot de aangrenzende Dominicaanse Republiek, waar meer dan 3.000 mensen zijn gestorven en bijna 250.000 burgers besmet raakten. Veel van die gevallen zijn gelinkt aan de toeristensector die van groot economisch belang voor dat deel van het eiland is. Maar verschil is er ook in het aantal geteste mensen: meer dan een miljoen in de Dominicaanse Republiek tegenover 53.000 in Haïti. Naast de driehonderd doden zouden minder dan 13.000 Haïtianen besmet zijn geweest. Maar met zo’n klein percentage geteste burgers is dit moeilijk met zekerheid vast te stellen.

Cijfers over mogelijke oversterfte zijn dan ook niet bekend. En daarbij komt dat ook van dergelijke cijfers het onmogelijk vast te stellen is wie aan de directe gevolgen van een coronabesmetting is overleden, en wie is gestorven door het vermijden van een bezoek aan het ziekenhuis als gevolg van de lockdown of het wantrouwen tegenover de publieke gezondheidszorg. Zo stelt Yves Sassenrath, landendirecteur van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), dat het reguliere vaccinatieprogramma zwaar te lijden heeft van dit wantrouwen dat door de langdurige politieke crisis in het land slechts is gegroeid. Tel daarbij op de gebrekkige beschikbaarheid van gezondheidszorg, vooral op het platteland, desinformatie en fake news, en het is duidelijk waarom veel mensen de reguliere zorg mijden.

Ook gebeurtenissen uit het verleden hebben bijgedragen aan dit wantrouwen. Zo vertelt Maxo Blan, een 41-jarige automonteur, aan The New Humanitarian dat hij de laatste zal zijn om zich tegen covid-19 te laten vaccineren. Hij verklaart zijn gebrek aan vertrouwen met een verwijzing naar 1995, toen 65 Haïtiaanse kinderen stierven na het gebruik van hoestsiroop waarin glycerine verwerkt was.

In tegenstelling tot de Dominicaanse Republiek, waar vaccinatie tegen covid-19 inmiddels begonnen is, zijn er in Haïti nog geen plannen bekend gemaakt en is het ook onduidelijk of er al vaccins zijn gearriveerd. Medisch personeel heeft verklaard dat Haïti vaccins zal ontvangen via het COVAX programma. Maar dan is er nog een lange weg te gaan om de bevolking te overtuigen van nut en noodzaak. Ondertussen gaan op internet filmpjes van complotdenkers rond, waarin wordt gesteld dat het vaccin HIV/Aids en malaria veroorzaakt. En uit peilingen door Haïtiaanse influencers zou blijken dat hun volgers in overgrote meerderheid tegen vaccinatie zijn.

Jean Eddy Saint Paul, sociologieprofessor aan het CUNY Brooklyn College in de Verenigde Staten, noemt het diepgewortelde wantrouwen als belangrijkste reden voor de afwijzende houding van de Haïtiaanse bevolking. “Als er een regering was waarin de mensen vertrouwen hebben, dan zouden ze open staan voor het vaccin”, zegt Saint Paul.

Maar ondanks veel intern verzet zit Jovenel Moïse, met internationale steun, nog vast in het zadel, met alle risico’s van dien.

Bron: The New Humanitarian

Gerelateerde berichten

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Democratie in Latijns-Amerika niet langer vanzelfsprekend

Afgelopen jaar is de wereld weer iets minder democratisch geworden en in Latijns-Amerika is de terugval het grootst. Dat komt met name door de scherpe daling van het democratiegehalte van een aantal Midden-Amerikaanse landen. Van het idee van twintig jaar geleden dat de democratie in Latijns-Amerika vrij stevig was verankerd, is weinig meer over. Zo blijkt uit de Democracy Index 2023.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This