Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

25 april 2023

redactie

Pierre Espérance op zwarte lijst Dominicaanse Republiek

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

De crisis in Haïti duurt al jaren en sinds de moord op president Jovenel Moïse nu bijna twee jaar geleden is de chaos compleet. De Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince wordt geteisterd door geweld. Bij gevechten tussen bendes zijn inmiddels honderden burgers om het leven gekomen. Ontvoeringen zijn aan de orde van de dag. Alleen al sinds het begin van dit jaar zijn 21 politieagenten vermoord.

De internationale gemeenschap, onder leiding van landen als de Verenigde Staten en Canada, blijft premier Ariel Henry de hand boven het hoofd houden en aandringen op verkiezingen, ondanks protesten van de oppositie en een groot deel van de bevolking. Henry heeft de Verenigde Naties om een interventiemacht gevraagd, maar er is weinig animo bij de lidstaten om hier gehoor aan te geven. Er wordt vooral naar de VS en Canada gekeken, maar beide landen houden de boot af. Wel hebben ze lijsten opgesteld met hierop de namen van ongewenst verklaarde Haïtianen. Het gaat hierbij om (oud-) politici, zoals Rony Célestin, verdacht van corruptie en steun aan criminele bendes, en om gangleiders als ex-politieagent Jimmy Chérisier.

Vorige week maakte de Dominicaanse Republiek bekend ook een lijst met namen van ongewenste Haïtianen te hebben opgesteld. Het doel van de lijst is volgens de Dominicaanse president Luis Abinader de veiligheid van zijn land te garanderen. Het besluit is genomen in lijn met de resolutie van de VN waarin wordt opgeroepen tot sancties tegen Haïti vanwege het geweld en de onveiligheid in het land. Veel van de 39 namen komen overeen met die op de Noord-Amerikaanse lijsten: opnieuw politici zoals voormalige premiers Laurent Lamothe en Evans Paul, en criminelen als Rodolphe Jaar, een van de verdachten van betrokkenheid bij de moord op Moïse. Jaar zit al geruime tijd vast in de Verenigde Staten en heeft zijn betrokkenheid bekend.

Tot verbijstering van veel Haïtianen staat ook de naam van mensenrechtenactivist Pierre Espérance op de lijst. Espérance is al meer dan vijfentwintig jaar directeur van de RNDDH, een van de belangrijkste en meest gerespecteerde mensenrechtenorganisaties in Haïti. Twee mensenrechtennetwerken, het Platform van Haïtiaanse Mensenrechtenorganisaties (POHDH) en de vereniging Samen tegen de Corruptie (ECC), hebben in een open brief de Dominicaanse autoriteiten om opheldering gevraagd omtrent de aard van de beschuldigingen tegen Espérance. De strijd van Espérance en de RNDDH tegen mensenrechtenschendingen, corruptie en straffeloosheid is bekend en wordt internationaal erkend en kan volgens POHDH en ECC geen reden zijn tot sanctie.

De beide netwerken sluiten niet uit dat het Dominicaanse besluit is ingegeven om de de facto regering van Ariel Henry te versterken bij haar strijd om koste wat het kost verkiezingen te organiseren in een land dat geteisterd wordt door geweld en onveiligheid. Ze spreken hun solidariteit met Pierre Espérance en de RNDDH en verklaren dat een dergelijke aanval op één van hen beschouwd wordt als een aanval op hen allen.

 

Alterpresse Haïti, open brief POHDH en ECC

Gerelateerde berichten

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

Hoe staat Chili erbij, ruim vier jaar na de sociale uitbarsting van 2019? Een doorbraak naar een rechtvaardiger samenleving is mislukt. Volgens de publieke intellectueel Álvaro Ramis blijven de Chilenen ”massaal bewust van de grote ongelijkheid en ontevreden met het neoliberale systeem, maar zien ze geen oplossingen op een sociale manier, maar alleen binnen het individualistische neoliberale kader”.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This