Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse journalist Edner Décime ontvoerd

1 augustus 2022

redactie

Familie en collega’s al twee weken in spanning

Zondag 17 juli stond Edner Décime in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Zijn familie, vrienden en collega’s zitten al twee weken in angst en spanning. “Er staat een prijs op zijn hoofd, zoals er een prijs stond op het hoofd van een slaaf ten tijde van de kolonie.”

Van januari tot en met juni zijn er dit jaar in Port-au-Prince 680 Haïtianen ontvoerd volgens gegevens van de Verenigde Naties. In diezelfde periode zijn honderden inwoners van de hoofdstad om het leven gekomen door bendegeweld.

Edner Décime was niet de enige die op 17 juli ontvoerd werd. En na hem zijn alweer andere Haïtianen gekidnapt. De families van de meesten van hen hebben geen mogelijkheid om het gevraagde losgeld bij elkaar te brengen. Dat geldt ook voor de familie van Edner Décime. Net als de andere collega’s van het mediaplatform waaraan hij verbonden is, is Décime niet rijk. Niet waar het geld of goederen betreft. Maar, zo zeggen zijn collega-journalisten, hij beschikt over iets dat méér waard is. Namelijk de kennis van Haïti vanuit uiteenlopende invalshoeken. Kennis die hij heeft opgedaan bij bezoeken aan de verschillende regio’s van het land en door de ontmoetingen met allerlei mensen. Zoals op de site van AlterPresse staat: Edner Décime is rijk aan betrokkenheid. “Jounalis pa gen lajan” (“Journalisten zijn geen mensen met geld”) staat te lezen op de foto waarmee AlterPresse aandacht voor de ontvoering vraagt.

De eerste week werd de ontvoering uit de media gehouden. AlterPresse zette de berichtgeving op de site stil. Maar de afgelopen dagen is de publiciteit gezocht. Waar zijn ze met hem naartoe gegaan? Waar wordt hij vastgehouden? In welke wijk, en door welke bende? Onder welke omstandigheden? Hoe gaat het nu met hem? Kan hij de constante psychologische druk die op hem wordt uitgeoefend weerstaan? Wat te doen tegen het gevaar dat zijn leven loopt, dag en nacht, nu al honderden uren?

AlterPresse werd eind 2001 opgericht en is al twintig jaar een bron van alternatieve informatie over gebeurtenissen in Haïti.  Het platform gaat uit van het principe van het recht op informatie en communicatie. Bij de informatie over politieke, sociale en economische processen is een belangrijke rol weggelegd voor de vertegenwoordigers van sociale bewegingen, voor ontwikkelingsorganisaties en mensenrechtenactivisten, en voor informeel onderwijs. En wordt er toch aandacht geschonken aan het courante nieuws, dan altijd vanuit een democratisch perspectief.

Op de site zeggen zijn collega’s: “Samen met zijn familie blijft AlterPresse/AlterRadio voortdurend en onvermoeibaar wachten op de veilige terugkeer van Edner Décime”.

AlterPresse

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This