Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse journalist Edner Décime ontvoerd

1 augustus 2022

redactie

Familie en collega’s al twee weken in spanning

Zondag 17 juli stond Edner Décime in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Zijn familie, vrienden en collega’s zitten al twee weken in angst en spanning. “Er staat een prijs op zijn hoofd, zoals er een prijs stond op het hoofd van een slaaf ten tijde van de kolonie.”

Van januari tot en met juni zijn er dit jaar in Port-au-Prince 680 Haïtianen ontvoerd volgens gegevens van de Verenigde Naties. In diezelfde periode zijn honderden inwoners van de hoofdstad om het leven gekomen door bendegeweld.

Edner Décime was niet de enige die op 17 juli ontvoerd werd. En na hem zijn alweer andere Haïtianen gekidnapt. De families van de meesten van hen hebben geen mogelijkheid om het gevraagde losgeld bij elkaar te brengen. Dat geldt ook voor de familie van Edner Décime. Net als de andere collega’s van het mediaplatform waaraan hij verbonden is, is Décime niet rijk. Niet waar het geld of goederen betreft. Maar, zo zeggen zijn collega-journalisten, hij beschikt over iets dat méér waard is. Namelijk de kennis van Haïti vanuit uiteenlopende invalshoeken. Kennis die hij heeft opgedaan bij bezoeken aan de verschillende regio’s van het land en door de ontmoetingen met allerlei mensen. Zoals op de site van AlterPresse staat: Edner Décime is rijk aan betrokkenheid. “Jounalis pa gen lajan” (“Journalisten zijn geen mensen met geld”) staat te lezen op de foto waarmee AlterPresse aandacht voor de ontvoering vraagt.

De eerste week werd de ontvoering uit de media gehouden. AlterPresse zette de berichtgeving op de site stil. Maar de afgelopen dagen is de publiciteit gezocht. Waar zijn ze met hem naartoe gegaan? Waar wordt hij vastgehouden? In welke wijk, en door welke bende? Onder welke omstandigheden? Hoe gaat het nu met hem? Kan hij de constante psychologische druk die op hem wordt uitgeoefend weerstaan? Wat te doen tegen het gevaar dat zijn leven loopt, dag en nacht, nu al honderden uren?

AlterPresse werd eind 2001 opgericht en is al twintig jaar een bron van alternatieve informatie over gebeurtenissen in Haïti.  Het platform gaat uit van het principe van het recht op informatie en communicatie. Bij de informatie over politieke, sociale en economische processen is een belangrijke rol weggelegd voor de vertegenwoordigers van sociale bewegingen, voor ontwikkelingsorganisaties en mensenrechtenactivisten, en voor informeel onderwijs. En wordt er toch aandacht geschonken aan het courante nieuws, dan altijd vanuit een democratisch perspectief.

Op de site zeggen zijn collega’s: “Samen met zijn familie blijft AlterPresse/AlterRadio voortdurend en onvermoeibaar wachten op de veilige terugkeer van Edner Décime”.

AlterPresse

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd dat er “geen straffeloosheid” zal zijn voor degenen die verantwoordelijk zijn voor een brand in een detentiecentrum waarbij tientallen migranten om het leven zijn gekomen.  Degenen die verantwoordelijk worden bevonden voor “het veroorzaken van deze pijnlijke tragedie zullen worden gestraft in overeenstemming met de wet”, zei de Mexicaanse leider.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This