Politiek & Maatschappij

Haïtiaanse gevangenen sterven door gebrek aan voedsel

24 juni 2022

redactie

Dat de situatie in de Haïtiaanse gevangenissen slecht is, is bekend. De gevangenissen zijn overvol en mensen zitten vaak jarenlang in voorarrest voordat hun zaak behandeld wordt. Maar de aanhoudende crisis heeft ook gevolgen voor de voedselvoorziening in de gevangenissen. Tussen januari en april zijn zeker 54 gevangenen door ondervoeding gestorven, meldde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vorige week. De afgelopen week overleden acht gevangenen.

Een vertegenwoordiger van de gemeente Les Cayes, in het zuidwesten van het land, vertelde aan The Associated Press dat de afgelopen week acht gevangenen overleden als gevolg van voedselgebrek en grote hitte. De wet schrijft voor dat de gevangenen water en tweemaal per dag een maaltijd (meestal een pap en een kom rijst met vis of vlees) krijgen. Maar twee maanden geleden had Les Cayes al gemeld dat de overbevolkte gevangenis niet meer over voedsel of drinkwater beschikte. De gevangenen waren vanaf dat moment geheel afhankelijk van het eten en drinken dat familie en vrienden hen brengen.

Het rapport dat de Veiligheidsraad vorige week uitbracht stelt dat de afgelopen maanden zeker 54 gevangenen overleden door ondervoeding. De Veiligheidsraad roept de Haïtiaanse regering op om de noodzakelijke maatregelen te treffen zodat de gevangenissen over voldoende water, voedsel en medicijnen kunnen beschikken.

Heel realistisch is deze oproep niet, gezien de huidige crisis waarin Haïti verkeert. De situatie van de gevangenis in Les Cayes, waar ruim 800 mensen gevangen zitten, is extra precaire. Les Cayes werd vorig jaar getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving beschadigde ook de gevangenis en verwoestte een aantal cellen die nog niet hersteld zijn. Dit betekent dat nog meer gevangenen in een nog kleinere ruimte moeten verblijven. Veel gevangenen slapen door ruimtegebrek om de beurt op de grond. Een pomp die de gevangenis van water voorziet is al lange tijd kapot, waardoor familie over grote afstand water naar hun geliefden moet sjouwen.

De wegen over land vanuit de hoofdstad Port-au-Prince zijn al meer dan een jaar afgesloten. Gewapende bendes houden de uitvalswegen van de hoofdstad onder controle. Hulp en goederen bereiken het zuidelijke schiereiland en Les Cayes slechts mondjesmaat. Het bendegeweld betekent ook dat familie en vrienden de gevangenen niet altijd kunnen bezoeken.

Pierre Espérance van de mensenrechtenorganisatie RNDDH legt de schuld van de huidige situatie bij de regering en stelt dat de overheid moet ingrijpen. “De situatie verslechtert dagelijks”, zegt hij, “ze kunnen het probleem maar voor een of twee weken oplossen. En daarna gaat het door als voorheen. Vandaag is het Les Cayes, morgen kan het ergens anders zijn.”

The Associated Press

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This