Politiek & Maatschappij

Haïti: zware aardbeving gevolgd door tropische storm

19 augustus 2021

Hoeveel rampspoed kan een land aan?

Haïti tuimelt van de ene naar de volgende ramp. Politieke chaos en toenemend geweld van gewapende bendes, een vermoorde president, stijgende coronacijfers zonder vaccinatieprogramma, gebrek aan brandstof en aan voedsel. En dan nu een zware aardbeving, gevolgd door een tropische storm. Het aantal doden nadert de tweeduizend. Minstens zevenendertigduizend huizen zijn verwoest.

Het zuidwestelijke schiereiland met de departementen Grand’Anse, Nippes en Zuid is groen, heuvelachtig en afgelegen. In het binnenland zijn de dorpen slechts bereikbaar over zandwegen. Vijf jaar geleden werd het gebied getroffen door orkaan Matthew die veel schade aanrichtte. En nu door een aardbeving die nog iets zwaarder was dan de hevige aardbeving die in 2010 de hoofdstad Port-au-Prince verwoestte. Er zijn sinds zaterdag honderden naschokken gemeten, waarvan sommigen een kracht van vier of meer op de schaal van Richter hadden.

De hulpverlening komt langzaam op gang, maar sneller dan elf jaar geleden. Ook nu weer zijn het de lokale hulpverleners die het eerste ter plekke zijn en al veel mensen onder het puin vandaan gehaald hebben. Met man en macht werd gewerkt om de naderende tropische storm Grace (wie verzint zo’n naam?) voor te blijven. Grace bracht maandag dertig centimeter regen en in de heuvels soms wel ruim veertig centimeter. Veel dorpen in de heuvels zijn nog niet bereikt.

Minister-president Ariel Henry, nog geen maand in functie, heeft het rampgebied al bezocht en de noodtoestand uitgeroepen. Verschillende landen hebben al hulp toegezegd en Henry heeft verklaard dat de regering de coördinatie van de hulpverlening op zich neemt. Maar volgens de Haïtiaanse krant Le National is hiervan ter plekke nog niets te merken. De eerste toestellen met hulpgoederen zijn de afgelopen dagen al op het internationale vliegveld van Port-au-Prince geland. Maar de overheid zoekt nog naar manieren om de verschillende humanitaire rampen het hoofd te bieden.

Sinds juni was de uitvalsweg vanuit de hoofdstad naar het zuidelijke schiereiland geblokkeerd door gewapende bendes. Het lijkt erop dat enkele konvooien met hulpgoederen zijn doorgelaten, maar wil het transport echt op gang komen, dan zullen de bendes zich moeten terugtrekken. De regering is niet in staat om dit af te dwingen.

Na de aardbeving van 2010 keerden sommige Haïtianen vanuit de hoofdstad terug naar de streek van hun oorsprong, zoals het schiereiland. Hier bouwden ze een nieuw leven op, weg van de verwoesting en het toenemende geweld. Nu heeft de verwoesting hen ingehaald. Zoals Eveline Joseph, moeder van vier kinderen, die eerder dit jaar naar Les Cayes verhuisde. “Ik hoopte een vredig leven te kunnen opbouwen, ver weg van het geweld van Port-au-Prince en de slechte herinneringen aan de eerste aardbeving”, zegt ze in The New Humanitarian. “Ik verloor acht mensen in de aardbeving van 2010. Nu zijn twee van mijn vrienden vermist en is mijn huis verwoest.”

Ciro Ugarte, hoofd noodhulp bij de PAHO, de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, roept hulporganisaties op om met de overheid en bestaande partners te coördineren. Het is belangrijk, zei Ugarte in The New Humanitarian, dat niet dezelfde fouten als in 2010 gemaakt worden, toen bijna tweeduizend hulporganisaties naar Haïti snelden en zo “een nieuw probleem creëerden bovenop de humanitaire crisis.”

Bronnen: The Washington Post, Le Nouvelliste, Le National, The New Humanitarian

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This