Politiek & Maatschappij

“Haïti staat opnieuw in brand”

17 september 2022

redactie

De situatie in Haïti is de afgelopen week snel verslechterd. Waar de demonstraties en het bendegeweld tot voor kort vooral geconcentreerd waren in de hoofdstad Port-au-Prince en omringende plaatsen is de onrust nu overgeslagen naar de rest van het land. Prijzen van benzine en voedsel stijgen tot ongekende hoogte. “Haïti staat opnieuw in brand”, schrijft Haïti-kenner Amy Wilenz.

De afgelopen week maakte de Haïtiaanse regering bekend dat de benzineprijs met 100 % verhoogd wordt. De reden zou zijn dat de schatkist leeg is en dat de overheid geen geld meer heeft om te kunnen functioneren. Vandaar dat besloten is de subsidie op brandstof te beëindigen. Maar, zeggen de Haïtianen, we krijgen al helemaal niets van de staat en als het waar is dat brandstof gesubsidieerd wordt, dan is dit het enige dat we van die overheid ontvangen. Ze accepteren deze prijsstijging dan ook niet en gaan als reactie de straat op.

In verschillende provinciesteden gingen de demonstraties gepaard met geweld en plunderingen. Zo werd in de noordelijke stad Gonaïves een magazijn van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties geplunderd. In sommige delen van het land zijn de telefoonverbindingen verstoord doordat centrales zijn beschadigd bij de protesten.

De afgelopen maanden was brandstof al zeer schaars geworden. Bij benzinepompen was niets te krijgen, terwijl er op straat benzine tegen exorbitant hoge prijzen werd aangeboden. Eind vorig jaar hebben diverse gangs de petroleumopslag in de haven van de hoofdstad geruime tijd geblokkeerd, waardoor er een gebrek aan brandstof was. En nu zijn het diezelfde bendes die voor veel geld benzine op straat verkopen. Volgens sommige waarnemers is het een tactiek van de overheid, om te weten tot hoever de bevolking stijgende prijzen accepteert.

Veel diensten in het land functioneren nauwelijks meer. Voor het nationaal ambulancecentrum, van groot belang in deze tijd van crisis, zijn de gestegen brandstofprijzen het genadeschot. Tot deze week wist het centrum ondanks alle problemen nog aan benzine te komen. Maar de laatste prijsstijgingen, in combinatie met de onveilige situatie, hebben de directeur genoodzaakt het werk van de ambulances stil te leggen. “Hoe kun je van een werknemer,  die per maand minder dan 30.000 gourdes verdient, vragen dagelijks 275 gourdes te besteden aan vervoerskosten om naar zijn werk te kunnen komen? Ondanks de opofferingen van de chauffeurs en ambulancewerkers is de situatie onhoudbaar geworden”, vertelt de directeur aan de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste. Hij heeft de laatste twee medewerkers naar huis gestuurd.

Brandstof is niet het enige probleem. Haïti is voor een belangrijk deel afhankelijk van import van rijst en graan om zijn bevolking te kunnen voeden. De oorlog in Oekraïne heeft directe gevolgen voor de voedselvoorziening in het Caribische land. Maar in feite ligt de oorsprong voor de afhankelijke positie van Haïti al decennia geleden, toen in de jaren tachtig van de vorige eeuw USAID en het International Monetair Fonds (IMF) het land economische hervormingen opdrongen waarbij goedkope geïmporteerde rijst en graan de lokale productie verdrong. In ruil voor hulp wordt Haïti nog altijd onder druk gezet door internationale financiële instituten en donorlanden om dit beleid van vrijemarkthandel te volgen.

Ondertussen gaan de protesten door. Verschillende ambassades, waaronder die van Frankrijk, hebben de deuren tijdelijk gesloten. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot kalmte. De Haïtiaanse regering, met aan het hoofd de facto president Ariel Henry, zwijgt in alle talen, evenals de zogenaamde Core Group, een groep van merendeels westerse landen. “Haïti staat opnieuw in brand,” schrijft Haïtikenner Amy Wilenz in The Nation, “en opnieuw doet de VS niets om te helpen.”

Alterpresse, The New Humanitarian, The Nation, Le Nouvelliste, persoonlijke informatie

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This