Politiek & Maatschappij

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

20 augustus 2023

redactie

Dit jaar al 2.439 Haïtianen door geweld om het leven gekomen

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Het begin deze week gepubliceerde rapport van Human Rights Watch over Haïti haalde ook de Nederlandse media. De beschrijving en cijfers liegen er dan ook niet om. Sinds januari zijn meer dan 2.000 mensen omgekomen door geweld, niet alleen bendeleden zijn het slachtoffer, maar ook onschuldige burgers. Ruim duizend Haïtianen werden ontvoerd, terwijl gangs seksueel geweld gebruiken om de bevolking te terroriseren en hun macht te tonen. De gevechten om controle in de wijken gaan vaak gepaard met het in brand steken van huizen, en dwingen de buurtbewoners te vluchten. Tenminste 10.000 mensen zijn zo vluchteling in eigen land geworden.

De afgelopen dagen is het geweld alleen maar verder geëscaleerd. In de dichtbevolkte wijk Carrefour-Feuilles, niet ver van het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince, kwamen 54 mensen om het leven bij gevechten tussen bendeleden. Ook in andere delen van de stad wordt de situatie onhoudbaar. Mensen durven hun huis niet meer te verlaten of vluchten naar vrienden of familie in andere wijken.

Concentreerde het geweld zich tot voor kort in en rond Port-au-Prince, de afgelopen weken spreidt het zich als een inktvlek uit naar andere delen, zoals de vruchtbare regio Artibonite. Het gevolg is dat de boeren hun land niet meer kunnen bewerken, waarmee de toch al precaire voedselvoorziening in het land verder verslechtert.

Ondertussen komt er vanuit de regering geen enkele reactie op het toenemende geweld. Volgens commentaren in de Haïtiaanse media is dit bewust beleid van de facto premier Ariel Henry, om op deze manier de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verder onder druk te zetten en een resolutie aan te nemen waarbij een interventiemacht kan worden ingezet. “Niemand begrijpt de passiviteit van de staat, die niets doet en geen enkele hulp biedt aan de bevolking. Ook de houding van de zogenaamde ‘internationale gemeenschap’ begrijpen we niet: het buitenland blijft de regering onvoorwaardelijk steunen. We zijn bevreesd voor een genocide in Haïti. Meer dan een denkt dat deze regering zou moet worden aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid”, schrijft een Haïtiaanse vriendin.

rapport Human Rights Watch, Le Nouvelliste, persoonlijke informatie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This