Politiek & Maatschappij

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

15 mei 2022

redactie

Sterke stijging van Haïtianen die land ontvluchten

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

De afgelopen tijd neemt het aantal Haïtianen dat over zee hun land verlaat sterk toe. Een week geleden nog werden 68 personen gered toen hun boot omsloeg in een als gevaarlijk bekend staande doorgang tussen de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico. Donderdag kwam in de omgeving van Puerto Rico opnieuw een boot in de problemen en kwamen tenminste elf mensen, allen vrouwen, om het leven.

In de Britse krant The Guardian vertelt Pierre Espérance, directeur van de mensenrechtenorganisatie RNDDH, dat het op dit moment gevaarlijker is om in Haïti te blijven dan om het land te verlaten op zoek naar een beter leven. Hij verwacht dan ook dat het aantal mensen dat de bootreis waagt voorlopig niet zal afnemen, ondanks de waarschuwingen over het gevaar van een tocht over zee.

De  situatie in Haïti is de afgelopen tijd sterk verslechterd. Een onlangs verschenen rapport van de Verenigde Naties vermeldt dat het aantal ontvoeringen met maar liefst 180 % gestegen is gedurende het afgelopen jaar. In diezelfde periode nam het aantal moorden met 17 % toe. Sinds 24 april zijn bijna 150 mensen om het leven gekomen door gevechten tussen twee gangs die elkaar de controle over een aantal wijken direct ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince betwisten. De rust lijkt sinds het afgelopen weekeinde enigszins hersteld en een deel van de bewoners is naar huis teruggekeerd. Maar schijn bedriegt, want er is geen sprake van een oplossing. Een reactie, in welke vorm dan ook, van de overheid blijft uit.

Die overheid is namelijk zelf betrokken bij het geweld. In een enkele dagen geleden verschenen rapport stelt de mensenrechtenorganisatie RNDDH dat de opeenvolgende autoriteiten van de afgelopen jaren  gekozen hebben voor de gangster-staat als nieuwe vorm van regeren. Zij zouden wapens en munitie leveren aan de gangs en de smokkel van wapens faciliteren (maar liefst driekwart van de wapens zou het land binnenkomen via de haven van Port-au-Prince). Ook de politie onderhoudt volgens de RNDDH nauwe banden met de machtigste gangs en is zo onderdeel van het probleem. Het rapport roept de overheid op om de politisering van de politie te stoppen, de controle over het land (nu veelal in handen van bendes) te hernemen en de bevolking te beschermen.

Bron: The Guardian, RNDDH

Gerelateerde berichten

Hoe nu verder in Haïti?

Hoe nu verder in Haïti?

Een maand geleden keurde de VN Veiligheidsraad een multinationale ondersteuningsmissie voor Haïti goed, geleid door Kenia, in nauwe samenwerking met Haïti. Verschillende, vooral Caribische landen hebben deelname toegezegd. Het doel is tweeledig, allereerst beveiligen van strategische plekken, zoals vliegvelden en ziekenhuizen. Daarnaast creëren van een veilig klimaat zodat op termijn vrije verkiezingen mogelijk zijn. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren. Maar sommige Haïtianen hebben twijfels bij de nu ingeslagen weg.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This