Politiek & Maatschappij

Bendegeweld houdt inwoners Port-au-Prince in de tang

29 april 2022

In drie dagen minstens twintig onschuldige burgers gedood

Haïti lijdt al een aantal jaren onder toenemend bendegeweld. Gangs ontvoeren burgers om aan geld te komen en bestrijden elkaar om de macht in handen te krijgen. Het aantal burgerslachtoffers stijgt. In de eerste zes weken van dit jaar kwamen minstens 188 mensen door geweld om het leven. Sinds afgelopen weekend leveren twee bendes strijd ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince, zijn tweeëntwintig mensen gedood en kunnen mensen hun huizen en buurt niet uit.

Vanaf 2018 zijn de straffeloosheid en het bendegeweld in Haïti alleen maar toegenomen. Overheid en politie ondernemen geen actie. Integendeel, mensenrechtenorganisaties hebben jaren geleden al aangetoond dat er banden bestaan tussen bendeleiders enerzijds en politie en autoriteiten anderzijds. Na de moord op president Jovenel Moïse, nu bijna een jaar geleden en nog altijd niet opgelost, is het geweld slechts toegenomen en is de burgerbevolking vogelvrij verklaard.

Sinds het afgelopen weekeinde spitst de strijd zich toe direct ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. Twee bendes, 400 Mawozo en Chen Mechan (valse honden), strijden om de macht in dit gebied, dat zich slechts enkele honderden meters van het internationale vliegveld van de hoofdstad bevindt. De bende 400 Mawozo, wat zoveel betekent als “onervaren mannen”, haalde eind vorig jaar het wereldnieuws toen zij een bus met Noord-Amerikaanse missionarissen ontvoerden.

De slachtoffers van dit gevecht zijn de bewoners van de buurten in dit gebied: Tabarre, Butte Boyer, Croix-des-Missions. Al tweeëntwintig mensen kwamen om het leven, in een geval acht leden van één gezin, waaronder een aantal kinderen. Een tiental huizen is afgebrand en duizenden mensen zitten thuis opgesloten omdat hun leven gevaar loopt wanneer ze zich op straat wagen. Scholen, bedrijven en winkels in het gebied blijven dicht.

De Direction Protection Civile (directie burgerbescherming) veronderstelt dat het geweld nog kan aanhouden, iets dat niet alleen grote gevolgen heeft voor de bewoners van de wijk, maar ook voor de rest van het land. Twee hoofdwegen richting het noorden van het land zijn afgesloten, waardoor de departementen ten noorden van Port-au-Prince (de hoofdstad ligt in het zuidelijke deel van Haïti) niet bereikbaar zijn. Het zuidwestelijk schiereiland is al veel langer niet meer over de weg bereikbaar, eveneens als gevolg van bendegeweld. Dit betekent dat de hoofdstad grotendeels geïsoleerd is geraakt van de rest van het land.

Pierre Espérance

Pierre Espérance van mensenrechtenorganisatie RNDDH vertelt in de Miami Herald dat Haïti op slot zit. “We zitten in een situatie waarbij je alleen nog kunt denken aan je eigen veiligheid. Niet aan onderwijs, aan niets anders. Je kunt hier niet meer leven. De onveilige situatie heeft het land volledig lamgelegd…. Als het niet noodzakelijk is om de deur uit te gaan, blijf je binnen.” Espérance en andere medewerkers van zijn organisatie hebben onlangs opnieuw doodsbedreigingen ontvangen. Enkele leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waaronder Gregory W. Meeks and Michael McCaul (beiden ook lid van het Comité Buitenlandse Zaken van het parlement) hebben in reactie hierop vorige week in een brief de doodsbedreigingen scherp veroordeeld en de Haïtiaanse overheid opgeroepen alles in het werk te stellen om de veiligheid van Pierre Espérance en zijn medewerkers te garanderen.

Alterpresse, Le Nouvelliste, Miami Herald, JILAP Haïti, persoonlijke informatie

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This