Politiek & Maatschappij

Vrachtwagens vol met migranten

13 oktober 2021

De meesten zijn Haïtianen en Guatemalteekse kinderen

Het slechte nieuws over mensen op zoek naar een veilig bestaan gaat onverminderd door. Na de berichten over de vele duizenden Haïtianen schuilend onder een brug tussen Mexico en de Verenigde Staten, zijn het deze week alarmerende artikelen over vrachtwagens vol mensen die de aandacht trekken. Honderd Haïtianen in een container in Guatemala, en ruim zeshonderd, meest Guatemalteken, in drie aanhangers in Mexico.

Is het nog wel nieuws, de berichten over illegale migranten, samengeperst in vrachtwagens en aanhangers, ergens in Guatemala of Mexico? De media, zoals in deze gevallen The Washington Post en The Guardian, blijven erover schrijven. Maar het lijkt of het weinig uithaalt. Grenzen blijven gesloten en het deporteren van mensen gaat door. De afgelopen weken zijn vijfenzeventighonderd Haïtianen teruggestuurd naar Haïti, het land dat de meesten van hen jaren geleden al verlieten om een nieuw leven op te bouwen ergens in Zuid-Amerika. Het gaat hierbij niet meer uitsluitend om de migranten onder de brug bij Del Río, op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. In La Presse vertelt IOM directeur Guiseppe Loprete dat ook andere landen, waaronder Mexico en de Bahama’s, begonnen zijn met het deporteren van Haïtiaanse migranten.

Maar de migranten blijven het proberen, andere opties zijn er niet. Onder steeds zwaardere en gevaarlijker omstandigheden. Zo werden in Mexico de afgelopen dagen drie aanhangwagens aangetroffen met meer dan zeshonderd migranten, de meesten afkomstig uit Guatemala. Tweehonderd van hen zijn alleenreizende kinderen en jongeren. De migranten zaten dicht op elkaar, gekleed in dikke winterjassen om zich enigszins te beschermen tegen de ijzige kou van de koelwagens.

Een dag later werd in Guatemala een scheepscontainer vol met Haïtianen gevonden, achtergelaten langs de kant van de weg. De politie werd gealarmeerd door buurtbewoners die geschreeuw hoorden. Behalve de meer dan honderd Haïtianen zaten er ook elf Nepalezen en negen Ghanezen in de container. De politie veronderstelt dat zij mensensmokkelaars betaald hebben om hen via Mexico naar de Verenigde Staten te brengen. Omdat de reis lijkt te zijn begonnen in Honduras zullen ze na een gezondheidscheck naar dit land worden teruggestuurd en daar in hechtenis genomen worden, volgens de Guatemalteekse autoriteiten.

Bronnen: The Washington Post, The Guardian, La Presse

Gerelateerde berichten

Het altaar en de jeugd

Het altaar en de jeugd

‘Ik ben de zoon van een admiraal, de broer van twee dode guerrillero’s en we waren allemaal communisten.’ Toen journalist Robert-Jan Friele (1978) deze uitspraak van de Colombiaan Eduardo Pizarro (1949) in een krantenkop las, liet deze hem niet meer los. Friele stuitte erop in 2012 toen hij zich voorbereidde op een interview met Pizarro, die toen ambassadeur in Nederland was. Friele tekende het fascinerende familieverhaal op in De Pizarro’s. Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This