Politiek & Maatschappij

Vrachtwagens vol met migranten

13 oktober 2021

De meesten zijn Haïtianen en Guatemalteekse kinderen

Het slechte nieuws over mensen op zoek naar een veilig bestaan gaat onverminderd door. Na de berichten over de vele duizenden Haïtianen schuilend onder een brug tussen Mexico en de Verenigde Staten, zijn het deze week alarmerende artikelen over vrachtwagens vol mensen die de aandacht trekken. Honderd Haïtianen in een container in Guatemala, en ruim zeshonderd, meest Guatemalteken, in drie aanhangers in Mexico.

Is het nog wel nieuws, de berichten over illegale migranten, samengeperst in vrachtwagens en aanhangers, ergens in Guatemala of Mexico? De media, zoals in deze gevallen The Washington Post en The Guardian, blijven erover schrijven. Maar het lijkt of het weinig uithaalt. Grenzen blijven gesloten en het deporteren van mensen gaat door. De afgelopen weken zijn vijfenzeventighonderd Haïtianen teruggestuurd naar Haïti, het land dat de meesten van hen jaren geleden al verlieten om een nieuw leven op te bouwen ergens in Zuid-Amerika. Het gaat hierbij niet meer uitsluitend om de migranten onder de brug bij Del Río, op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. In La Presse vertelt IOM directeur Guiseppe Loprete dat ook andere landen, waaronder Mexico en de Bahama’s, begonnen zijn met het deporteren van Haïtiaanse migranten.

Maar de migranten blijven het proberen, andere opties zijn er niet. Onder steeds zwaardere en gevaarlijker omstandigheden. Zo werden in Mexico de afgelopen dagen drie aanhangwagens aangetroffen met meer dan zeshonderd migranten, de meesten afkomstig uit Guatemala. Tweehonderd van hen zijn alleenreizende kinderen en jongeren. De migranten zaten dicht op elkaar, gekleed in dikke winterjassen om zich enigszins te beschermen tegen de ijzige kou van de koelwagens.

Een dag later werd in Guatemala een scheepscontainer vol met Haïtianen gevonden, achtergelaten langs de kant van de weg. De politie werd gealarmeerd door buurtbewoners die geschreeuw hoorden. Behalve de meer dan honderd Haïtianen zaten er ook elf Nepalezen en negen Ghanezen in de container. De politie veronderstelt dat zij mensensmokkelaars betaald hebben om hen via Mexico naar de Verenigde Staten te brengen. Omdat de reis lijkt te zijn begonnen in Honduras zullen ze na een gezondheidscheck naar dit land worden teruggestuurd en daar in hechtenis genomen worden, volgens de Guatemalteekse autoriteiten.

Bronnen: The Washington Post, The Guardian, La Presse

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This