Economie & Ondernemen

Migratie is goed voor Guatemala

21 januari 2022

Record overmakingen van migranten

De Guatemalteekse economie profiteert enorm van het geld dat migranten overmaken naar hun achtergebleven familie. Critici beschuldigen de regering echter van gebrek aan actie om de emigratie te stoppen, omdat deze overmakingen haar goed uitkomen.

Geschat wordt dat er zo’n 2,9 miljoen Guatemalteken in de Verenigde Staten wonen en werken. In 2021 maakten ze een recordbedrag van 15 miljard dollar over naar hun thuisland, een toename van 35 procent ten opzichte van 2020.

Hoewel de regering van de Verenigde Staten al jarenlang druk uitoefent op Guatemala om de (illegale) migratie tegen te gaan, doet de regering van dit laatste land niets.

Volgens het Guatemalteekse congreslid Paul Briere, het voormalige hoofd van een parlementaire migratiecommissie, doet de leiding van zijn land bewust niets. “Ze doen geen moeite de migratie te stoppen, ze willen geen eind maken aan de corruptie want daar hebben ze zelf baat bij. Ze hebben het nodig dat deze mensen Guatemala verlaten.”

De minimumlonen in het land zijn dermate laag dat veel gezinnen alleen maar kunnen overleven dankzij de overmakingen uit het buitenland, terwijl de economische elite profiteert van de lage lonen. “Het is een pervers systeem. Migranten zijn ons belangrijkste exportproduct geworden. We zouden ons moeten schamen”, aldus Briere.

In december 2021 meldde de Guatemalteekse Kamer van Koophandel in een persbericht trots dat de economie van het land met niet minder dan 7,5 procent gegroeid was. Overmakingen waren daarbij de belangrijkste factor.

Brenda Pérez uit Quetzaltenango geeft het voorbeeld van haar man Carlos, die sinds 2019 in de VS werkt. Vroeger verdiende hij 25 quetzales (ongeveer 2,50 euro) per dag – als er werk was. Tegenwoordig stuurt hij elke maand 3.000 quetzales op. Zodoende kan Brenda niet alleen de steeds duurdere boodschappen betalen, ze kan zelfs een internetverbinding betalen zodat haar twee dochters online les kunnen volgen.

Al deze overmakingen betekenen dat de Guatemalteken kunnen overleven – en de overheid dus weg komt met lage investeringen in onderwijs, infrastructuur of gezondheidszorg.

Bron: theguardian.com

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This