Politiek & Maatschappij

Maya-gemeenschap in Guatemala pleit voor het Hof van de Rechten van de Mens

10 februari 2022

Redactie

Advocaten van een inheemse gemeenschap in het oosten van Guatemala pleiten woensdag voor het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. De zaak zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor inheemse gemeenschappen in heel Latijns Amerika.

De gemeenschap van Agua Caliente, een van de 16 Maya Q’eqchi’-gemeenschappen in de gemeente El Estor, eist van de Guatemalteekse regering dat ze eigendomsrechten op hun land krijgen en het recht om te bepalen hoe de natuurlijke hulpbronnen worden geëxploiteerd.

“Deze zaak biedt de rechtbank voor het eerst een kans om te beslissen of regeringen moeten handelen om de rechten van inheemse volkeren op permanente soevereiniteit over hun natuurlijke hulpbronnen te erkennen, als een principe van internationaal publiekrecht”, zei Leonardo Crippa, een advocaat bij het Indiase Centrum van Internationaal Recht en een van vertegenwoordigers van de gemeenschap, in een verklaring.
De eisers verwachten dat de beraadslagingen door de rechtbank in Costa Rica minstens zeven maanden kunnen duren. Mijnbouwactiviteiten en andere exploitatie van natuurlijke hulpbronnen op inheemse gronden zijn vaak oorzaken van conflicten. Dat probleem zal naar verwachting toenemen naarmate de druk groter wordt om waardevolle mineralen te produceren die nodig zijn voor groene energie-initiatieven, aldus het centrum.

De troebele eigendomsstatus van gronden in de buurt van het Izabal-meer is al tientallen jaren de bron van geschillen in het gebied. Rodrigo Tot, een inheemse leider die in 2017 de prestigieuze Goldman Environmental Prize won voor de verdediging van gemeenschapsgronden, zei dinsdag in een virtuele persconferentie dat ze al meer dan vier decennia op gerechtigheid wachten. In de jaren zestig van de vorige eeuw verleende de regering een mijnbouwvergunning voor 40 jaar aan een bedrijf zonder duidelijke grenzen vast te stellen. In de jaren tachtig stemde het Nationale Instituut van Agrarische Hervormingen ermee in om de inheemse gemeenschappen in het gebied land te geven om gezamenlijk te beheren, maar gaf ze nooit titels.

Door de jaren heen werden families door mijnbouwbelangen van hun land verdreven, vooral tijdens het gewapende conflict in Guatemala, dat eindigde in 1996. Nu leven zestien inheemse gemeenschappen in El Estor met de enorme open Fenix-nikkelmijn die eigendom is van een dochteronderneming van de Zwitserse Solway Investment Group.

Vorig jaar leidden protesten tegen de mijn ertoe dat de regering de staat van beleg en een avondklok in het gebied oplegde om de activiteiten van de nikkelverwerkingsfabriek te beschermen.
De mijn staat onder een gerechtelijk bevel om een openbaar consultatieproces in de gemeenschap over het project uit te voeren. In een verklaring van oktober zei Solway dat het volledig voldeed aan het door de rechtbank bevolen overleg over de Fenix-mijn en merkte op dat de nikkelverwerkingsfabriek op de site niet onderworpen is aan het gerechtelijk bevel.

AP

Gerelateerde berichten

De mislukte coup in Brasília

De mislukte coup in Brasília

Brazilië was urenlang in rep en roer. De meest extreme tak van de aanhang van ex-president Jair Bolsonaro zette het land op zijn kop op een rustige zondagmiddag, 8 januari. De eerste zondag na de inwijding van de nieuwe president Lula da Silva werd een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het land. Circa vijfduizend bolsonaristas trokken ongehinderd door politie naar het Plein van de Drie Machten in hoofdstad Brasília en bestormden het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This