Onderzoek & Wetenschap

Guatemala: Mayastad Tikal bezat parken

28 juni 2021

Onderzoekers van de Universiteit van Cincinnati hebben in het noorden van Guatemala aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een groene, wilde oase in het eeuwenoude centrum van de Mayastad Tikal (400 v.Chr. tot 1000 n.Chr).

De oude Mayastad had straten, pleinen, piramides, tempels en huizen. Het was een dicht bebouwde metropolis. Maar in het centrum, rond een centraal waterbassin, bevond zich een groene oase. Deze had een afmeting van 50 bij 50 meter. Wetenschappers deden onderzoek naar het DNA van oude plantenresten afkomstig uit dit stadsdeel, waar ze meer dan 30 plantensoorten vonden.

Het klimaat in de Mayastad was hard. Tijdens de droogtetijd was het er zeer warm, zeker in de bestrate delen van het centrum. Het park zou voor verkoeling en schaduw hebben gezorgd. De wetenschappers vonden er resten van bomen die wel 30 meter hoog kunnen worden en nog steeds veel voorkomen in de jungle van Guatemala. Daarom denken ze dat men bewust een stukje regenwoud intact hield tijdens de aanleg van Tikal.

De onderzoekers hebben gekeken of het park deels diende voor het verbouwen van voedsel, maar vonden hiervoor geen enkel bewijs. Ze troffen nauwelijks tekenen van verstoring, wat suggereert dat de Maya’s het park bewust zo onveranderd mogelijk hielden. Waarschijnlijk deden ze dit om erosie rondom het waterbassin – waar de bewoners afhankelijk van waren – te voorkomen. De wetenschappers sluiten niet uit dat men planten uit het park gebruikte voor voedsel en medicijnen. Verder denken ze dat het park niet toegankelijk was voor alle bewoners van Tikal. De groene oase bevond zich in een heilig deel van de stad, omringd door tempels, paleizen en de woningen van de belangrijkste families. Mogelijk mocht alleen de elite het park in.

De wetenschappers zijn van plan om in andere oude Mayasteden de aanwezigheid van parken te onderzoeken.

 

Bronnen: Deutsche Welle América Latina, University of Cincinnati

Gerelateerde berichten

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

In precolumbiaans Mexico hadden sommige steden, zoals Teotihuacán en Tlaxcala, een enigszins democratisch bestuur. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek en in het tweede geval ook uit Spaanse kronieken. Dat betogen David Graeber en David Wengrow in hun spraakmakende boek ‘Het begin van alles’, waarin ze de geschiedenis herschrijven met meer aandacht voor variëteit in ontwikkeling en menselijke keuzemogelijkheden.

Lees meer
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This