Politiek & Maatschappij

Regeringspartij van El Salvador stevent af op grote overwinning in het parlement

2 maart 2021

Redactie

Afgelopen zondag kozen Salvadoranen leden voor het parlement van hun land. De voorspellingen in meerdere peilingen lijken te zijn uitgekomen: volgens de voorlopige resultaten halen de regeringspartij van El Salvador en haar bondgenoot een twee derde meerderheid in het parlement. Met 80% van de stemmen geteld, hebben de regeringspartij Nuevas Ideas (nieuwe ideeën) en haar coalitiepartner Gana 56 van de 84 zetels behaald.

De opkomst bij de verkiezingen bedroeg 51%. Het is de eerste keer dat Nuevas Ideas, dat pas in 2018 als partij was geregistreerd, zich kandidaat stelde voor parlementsverkiezingen.
Een deel van de aantrekkingskracht van Nayib Bukele en zijn partij ligt in het feit dat zijn verkiezingsoverwinning in februari 2019 een einde maakte aan het traditionele tweepartijenstelsel in El Salvador.

De voorlopige resultaten zijn een klap voor het linkse Farabundo Martí Bevrijdings Front (FMLN) en de rechtse partij van de Nationalistische Republikeinse Alliantie (Arena), die de Salvadoriaanse politiek al decennia lang domineren. De twee partijen stonden tegenover elkaar in de burgeroorlog van 1979-1992 in El Salvador.

Als de voorlopige resultaten worden bevestigd en de coalitie twee derde van de zetels wint – bekend als een supermeerderheid – zal president Nayib Bukele (39) vrij zijn om nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof en een nieuwe procureur-generaal te kiezen zonder te hoeven onderhandelen met rivaliserende parlementariërs.

Bukele werd in februari 2019 tot president gekozen met een belofte om ongebreideld bendegeweld en politieke corruptie aan te pakken. Hij won meer stemmen dan alle andere kandidaten bij elkaar. Zijn populariteitsscore voor de omgang door de overheid met het coronavirus is hoog en de media-savvy president is populair bij veel kiezers.

Zijn harde acties om bendes te bestrijden en de Covid-19-pandemie te bestrijden, hebben al aanleiding gegeven tot bezorgdheid over de democratische en mediavrijheden in het Midden-Amerikaanse land in binnen- en buitenland, wat heeft geleid tot beschuldigingen van het gebruik van autoritaire tactieken.

Zijn tegenstanders hebben hem ervan beschuldigd autoritaire neigingen te hebben en ze spreken hun bezorgdheid uit dat een overgrote meerderheid de scheiding der machten in  El Salvador en het systeem van checks and balances zou kunnen ondermijnen. Ze noemen Bukeles gebruik van gewapende troepen om het parlement over te nemen in een poging om de goedkeuring van zijn begroting vorig jaar af te dwingen als een voorbeeld van het overschrijden van zijn bevoegdheden.

Bukele heeft zowel het FMLN als de Arena afgedaan als “elitair” en “corrupt” en zegt dat zijn partij zal blijven vechten tegen corruptie en straatbendes. Hij belooft een “nultolerantie” -benadering voor beide.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Wat te doen met een dode terrorist?

Wat te doen met een dode terrorist?

Op 11 september dit jaar overleed in zijn cel op 86-jarige leeftijd Abimael Guzmán, tussen 1971 en zijn arrestatie in 1992 (foto) de leider van de Communistische Partij van Peru, oftewel de terroristische organisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad). Sindsdien worstelen de autoriteiten met de vraag wat te doen met zijn stoffelijk overschot.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This