Politiek & Maatschappij

Noodtoestand in El Salvador na 62 bendemoorden op één dag

29 maart 2022

Redactie

Het parlement van El Salvador heeft de noodtoestand goedgekeurd nadat het Midden-Amerikaanse land op één dag tientallen bendegerelateerde moorden had geregistreerd.

De politie zei dat er afgelopen zaterdag 62 moorden waren gepleegd, waarmee het de meest gewelddadige periode van 24 uur is sinds het einde van de burgeroorlog in 1992. Nieuwe wetten beperken het recht om samen te komen, staan arrestaties zonder bevel toe en het toezicht op communicatie.

Vorig jaar registreerde het door bendes geplaagde land 1140 moorden – het laagste cijfer in dertig jaar. Dat komt echter nog steeds neer op 18 doden per 100.000 inwoners. In november leidde een nieuwe golf van geweld ertoe dat binnen drie dagen meer dan 40 mensen werden gedood.

Uren voordat parlementsleden stemden over de nieuwe bevoegdheden, die 30 dagen van kracht blijven, zei de politie dat vier leiders van de bende Mara Salvatrucha (MS-13) waren gearresteerd vanwege de golf van moorden.

President Nayib Bukele, verkozen in 2019 op basis van beloften om de georganiseerde misdaad te bestrijden en de veiligheid te verbeteren, zei: “We hebben een nieuwe piek in moorden gehad, iets waar we zo hard aan hebben gewerkt om het terug te dringen. Terwijl we criminelen op straat bestrijden, moeten we proberen te achterhalen wat er gebeurt en wie dit financiert.”.

Het land “moet de agenten en soldaten hun werk laten doen en moet hen verdedigen tegen de beschuldigingen van degenen die de bendeleden beschermen”, voegde hij eraan toe in de verklaring die door congresvoorzitter Ernesto Castro werd getweet.

Juan Pappier, van de internationale campagnegroep Human Rights Watch, tweette echter dat de maatregelen “zeer zorgwekkend waren, vooral in een land waar geen onafhankelijke democratische instellingen zijn”.

Autoriteiten zeggen dat onder andere de bendes MS-13 en Barrio-18 ongeveer 70.000 leden tellen en verantwoordelijk zijn voor moorden, afpersing en drugshandel. De politie zei dat het laatste bloedvergieten 12 mensen had gedood in het centrale departement van La Libertad, evenals negen elk in de hoofdstad San Salvador en het westelijke departement Ahuachapán, terwijl de andere moorden zich over het hele land verspreidden.

In april 2020, toen het coronavirus door het land raasde, legde president Bukele een 24/7 lockdown op voor gevangengenomen bendeleden nadat in drie dagen meer dan 50 mensen waren gedood. Hij voerde aan dat veel van de moorden werden bevolen van achter de tralies en zei dat gevangenen van rivaliserende bendes zouden worden gedwongen cellen te delen in een poging de communicatielijnen te verbreken.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This