Politiek & Maatschappij

Maatschappelijke organisaties in El Salvador luiden noodklok

8 september 2021

Grote zorgen over verslechterende mensenrechtensituatie

Maatschappelijke organisaties spreken hun zorg uit over de verslechterende mensenrechtensituatie, het groeiend autoritair gedrag en de haatzaaierij tegen mensenrechtenactivisten, organisaties en de media in El Salvador. De verslechterende situatie is een gevolg van het beleid van president Nayib Bukele en het machtsmisbruik van zijn partij. De voortdurende afbraak van overheidsorganen en controlerende instanties die intern machtsmisbruik zouden kunnen tegengaan draagt ook bij aan de verslechtering van de situatie.

De Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH) publiceerde onlangs een verklaring om aandacht te vragen voor de verslechterende mensenrechtensituatie in El Salvador. Onder andere het onrechtmatig ontslag van leden van het Hooggerechtshof en de landsadvocaat in mei van dit jaar en het voortdurende gebruikmaken van de coronapandemie om rechten en vrijheden te controleren en te beperken (duizenden mensen verblijven gedwongen in ‘opvangcentra’) zijn aanleiding tot zorg. Daarnaast maken organisaties als de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IACHR) en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) zich zorgen over de vervolging en intimidatie door overheidsfunctionarissen van tegenstanders, mensenrechtenactivisten en journalisten.

De Salvadoraanse regering misbruikt overheidsinstanties en manipuleert het publieke debat in het voordeel van bepaalde maatschappelijke groepen terwijl degenen die systematische schendingen van mensenrechten naar buiten brengen het zwijgen wordt opgelegd. Met name de aanvallen op vrouwen- en feministische organisaties zijn zorgwekkend. Tegelijkertijd proberen duizenden mensen het land te verlaten, op de vlucht voor armoede en uit angst voor het geweld van de georganiseerde misdaad en veiligheidsdiensten. Het aantal gevallen van femicide (vrouwenmoord) en van de schendingen van de seksuele en reproductieve rechten behoort tot de hoogste van Latijns-Amerika.

In deze context wordt iedereen die zich uitspreekt tegen machtsmisbruik gebrandmerkt als een vijand van de staat, en wordt bedreigd, belaagd en vervolgd. Onder het excuus van de coronapandemie wordt het organisaties onmogelijk gemaakt bijeen te kunnen komen. Vrouwelijke activisten en journalisten worden geconfronteerd met seksueel getinte haatzaaierij en stigmatisering, seksueel geweld en andere vormen van gendergerelateerd geweld. De vooruitgang die vrouwen op het gebied van gelijkwaardigheid hadden bereikt wordt teniet gedaan.

Verschillende Salvadoraanse organisaties, waaronder de vereniging van journalisten (APES), melden dat de afgelopen jaren digitale aanvallen tegen journalisten en mensenrechtenverdedigers die strijden voor seksuele en reproductieve rechten en voor de rechten van de LHBTIQ gemeenschap sterk is toegenomen. Tussen februari en mei van dit jaar vonden maar liefst 371 digitale aanvallen plaats, gepleegd door overheidsfunctionarissen of mensen uit de directe omgeving van president Bukele.

Het ontbreken van de toezegging om mensenrechten te garanderen blijkt onder meer uit het feit dat het wetsvoorstel dat de bescherming van mensenrechtenverdedigers moet garanderen in mei van dit jaar op de lange baan geschoven is. De staat komt zijn verplichtingen rond mensenrechten niet na en weigert internationaal toezicht. De FIDH roept de internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties op om waakzaam te blijven en zich uit te spreken over de situatie, in het bijzonder waar het de risico’s die vrouwelijke activisten en journalisten betreft

Bron: website FIDH

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This