Milieu & Natuur

Vier landen bundelen krachten om oceaanleven te beschermen

3 november 2021

Visserijvrije zone in de Stille Oceaan

Het leven in de Stille Oceaan heeft steeds meer te lijden van de almaar groeiende visserij. Deze week kondigden vier landen langs die Oceaan aan dat zij hun krachten gaan bundelen en samen een beschermd gebied creëren met een omvang van ruim 500.000 vierkante kilometers. Ecuador, Colombia, Costa Rica en Panamá maakten hun initiatief bekend tijdens de klimaatconferentie in Glasgow.

Het gebied dat tot de zogenaamde CMAR (Corridor Marino del Pacífico Este Tropical) behoort maakt deel uit van een van ’s werelds belangrijkste migratierouten voor zeeschildpadden, walvissen, haaien en roggen. De aankondiging van de presidenten van de vier landen is een reactie op de groeiende roep om meer bescherming van het leven in de oceaan tegen buitenlandse visserijvloten. Ook kan zo de illegale overbevissing van de lokale vissersbevolking worden tegengegaan.

De president van Ecuador, Guillermo Lasso, was de eerste die zijn plannen bekend maakte. Ecuador zal het bestaande Galapagos reservaat met bijna vijftig procent uitbreiden tot bijna 200.000 vierkante kilometer. Lasso zei in de Britse krant The Guardian dat dit besluit van de Ecuadoraanse regering het resultaat is van vijf maanden intensief overleg met kleinschalige en industriële vissers. “Ik verwacht daarom niet dat het plan verworpen zal worden of dat er protest komt, want het is een gezamenlijk besluit.” Hij vertelde ook dat deze uitbreiding het resultaat is van een van de grootste debt swaps (schulden ruil) voor natuurbehoud ooit, maar wilde hier verder geen details over geven.

De Ecuadoraanse minister voor milieuzaken, Gustavo Manrique, vertelde dat de uitbreiding een veilige zwemroute creëert doordat het Ecuadoraanse reservaat nu verbonden wordt met een vergelijkbaar reservaat in Costa Rica. Bedreigde diersoorten kunnen zo ongestoord van het ene naar het andere gebied zwemmen. “Hoewel we een land in ontwikkeling zijn, en hoewel we een van de grootste visserijvloten hebben in de Stille Oceaan, hebben we toch besloten deze sector te verkleinen,” zei hij tegen een journalist van The Guardian. “En niet eerder hebben landen die op zee aan elkaar grenzen samen beleid gemaakt op het terrein van natuurbescherming.”

Alex Hearn, een Britse zeebioloog die lang op de Galapagoseilanden gewerkt heeft, noemt de samenwerking een belangrijke stap voorwaarts. Maar hij stelt ook dat het niet genoeg is om het water rond de eilanden van de verschillende landen te beschermen. Er moet ook aandacht zijn voor de verbanden tussen eilandgroepen als de Galapagos en de Colombiaanse Malpelo archipel. Max Bello, beleidsadviseur van de NGO Mission Blue, is het hiermee eens, maar constateert ook dat Latijns-Amerika hiermee de leidinggevende rol op het gebied van zee natuurbeheer opnieuw bevestigd heeft.

Bronnen: The Guardian, website CMAR

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This