Politiek & Maatschappij

Veel verkiezingswaarnemers bij tweede ronde presidentsverkiezingen Ecuador

9 april 2021

Ecuador maakt zich op voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op zondag 11 april. Deze zal gaan tussen de linkse populist Andrés Arauz en de conservatievere bankier Guillermo Lasso, de uiteindelijke winnaars van de rommelige eerste ronde in februari. Inmiddels zijn in het hele land, van diep in het Amazonewoud tot aan de Galápagoseilanden in de Stille Oceaan (foto), de stembiljetten en andere benodigdheden verspreid.

Ook zijn bijna driehonderd buitenlandse verkiezingswaarnemers in het land aangekomen die, samen met Ecuadors Nationale Verkiezingsraad (CNE), zullen toezien op het correcte gebruik van de stembiljetten en de naleving van de procedures. Het is opvallend dat er bij deze tweede ronde bijna dertig officiële buitenlandse waarnemers meer in het land zullen zijn dan bij de eerste ronde.

CNE-adviseur José Cabrera bevestigde dit grote aantal, ook in vergelijking met Peru en Bolivia waar dit weekend ook verkiezingen gehouden worden. Onder de waarnemers is de Colombiaanse ex-president Andrés Pastrana. “De belangstelling in de buurlanden voor ons verkiezingsproces is groot”, aldus Cabrera.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) alleen al heeft een 77 waarnemers uit 21 landen afgevaardigd. Ze zullen niet alleen aanwezig zijn in 18 van de 24 Ecuadoraanse provincies, maar ook in vier steden in het buitenland waar Ecuadoranen kunnen stemmen.

Groter dan in Peru en Bolivia

Ook in Peru en Bolivia staat veel op het spel: in het zuidelijke buurland van Ecuador zijn dit weekend presidentsverkiezingen en in Bolivia wordt de tweede ronde van de regionale verkiezingen gehouden. De OAS-delegaties hier bestaan uit respectievelijk 34 en 7 waarnemers. Waarom de delegatie in Ecuador zo veel groter is dan in beide andere Andeslanden, maakte de organisatie niet bekend.

In Ecuador zijn, behalve de OAS, ook diplomaten en vertegenwoordigers van het Andesparlement en Mercosur onder de formele waarnemers. Daarnaast is bekend dat veel politieke partijen en organisaties uit met name Latijns-Amerika en Europa aanwezig zijn.

Tegelijkertijd is het de bedoeling dat vertegenwoordigers van de partijen van beide kandidaten aanwezig zullen zijn op elk stembureau. Een uitzondering zal wellicht een deel van Pastaza zijn. Op 4 april heeft een vergadering van het inheemse Sarayaku-volk in deze Amazone-provincie de CNE ‘niet welkom’ verklaard en aangekondigd de stembiljetten en andere benodigdheden niet te zullen accepteren. De CNE doet intussen haar uiterste best om tot een laatste-moment-overeenkomst met de Sarayaku te komen, zodat ook de paar duizend inwoners van dit gebied van hun stemrecht gebruik kunnen maken.

Bron: eluniverso.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This