Politiek & Maatschappij

Reis naar de Verenigde Staten duur betaald door migranten uit Ecuador

22 september 2021

Na deportatie zijn ze alles kwijt

Dat mensensmokkel een zeer winstgevende handel is was al langer bekend. De Ecuadoraans-Amerikaanse organisatie 1800migrante.com heeft een grove berekening gemaakt van de kosten. Migranten uit Ecuador zijn tenminste 15.000 dollar per persoon kwijt aan de reis. De afgelopen elf maanden zijn bijna 90.000 Ecuadorianen vanuit de Verenigde Staten gedeporteerd. Zij verloren al hun geld.

Onder voormalig president Trump werd hard opgetreden tegen illegale migranten. Hij startte de bouw van een muur langs de grens met Mexico en liet kinderen gescheiden van hun ouders opsluiten in afwachting van een asielbesluit. De verwachting was dat er met het aantreden van de Democratische president Joe Biden een andere wind zou gaan waaien. Maar de praktijk laat de laatste maanden toch iets anders zien. Veel aandacht gaat de afgelopen dagen naar meer dan tienduizend Haïtianen die na het doorwaden van de Rio Grande bij het Texaanse stadje Del Rio worden tegengehouden en teruggezet op het vliegtuig naar Haïti.

Maar Haïtianen zijn niet de enigen die de lange en gevaarlijke reis naar de Verenigde Staten ondernemen. Migranten komen uit het hele continent. Ook uit Ecuador. De meesten nemen hiervoor niet het vliegtuig, maar maken onder begeleiding van mensensmokkelaars, coyotes genaamd, een barre tocht door de Mexicaanse woestijn. De bedragen die hiervoor worden neergeteld zijn vele malen hoger dan een vliegticket. De Ecuadoraans-Amerikaanse organisatie 1800migrantes.com heeft berekend dat een migrant tenminste 15.000 dollar kwijt is aan de reis. Een gevaarlijke reis: op de website van 1800migrante.com staan schrijnende berichten over vermiste of vermoorde migranten.

En zonder enige garantie dat de migrant veilig in Amerika aankomt én daar mag blijven. Integendeel, het aantal Ecuadorianen dat de afgelopen elf maanden vanuit de VS is gedeporteerd is vooral de laatste vier maanden sterk gestegen. In totaal zijn bijna 90.000 Ecuadorianen teruggestuurd, waarvan bijna 60.000 (twee derde van het totaal) in de maanden mei tot en met augustus. Volgens 1800migrante.com hebben deze mensen samen meer dan een miljard dollar betaald aan mensensmokkelaars, geld dat zo ook onttrokken is aan de Ecuadoraanse economie. Maar in de eerste plaats is het een drama voor de migranten zelf: zij zijn alles kwijt en blijven vaak met grote schulden zitten, het geld voor de reis geleend bij familie, vrienden of zogenaamde loan sharks.

Internationale mensenhandel is een miljoenenbedrijf geworden, in handen van (in het geval van migranten uit Ecuador) criminele bendes in Mexico en Ecuador. William Murillo, een van de oprichters van 1800migrante.com denkt dat de bedragen de komende weken zullen dalen als gevolg van een nieuwe wet in Mexico die een visum vereist voor Ecuadorianen, waardoor reizen via Mexico (Ecuadoranen vliegen naar Mexico om vandaar over land verder te reizen) moeilijker wordt. “Maar de illegale migratie gaat door over andere gevaarlijke en nog langere routes, zoals door Midden-Amerika of over de Caribische zee”, voorspelt Murillo.

Bronnen: El Universo, 1800migrante.com

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This