Politiek & Maatschappij

Reis naar de Verenigde Staten duur betaald door migranten uit Ecuador

22 september 2021

Na deportatie zijn ze alles kwijt

Dat mensensmokkel een zeer winstgevende handel is was al langer bekend. De Ecuadoraans-Amerikaanse organisatie 1800migrante.com heeft een grove berekening gemaakt van de kosten. Migranten uit Ecuador zijn tenminste 15.000 dollar per persoon kwijt aan de reis. De afgelopen elf maanden zijn bijna 90.000 Ecuadorianen vanuit de Verenigde Staten gedeporteerd. Zij verloren al hun geld.

Onder voormalig president Trump werd hard opgetreden tegen illegale migranten. Hij startte de bouw van een muur langs de grens met Mexico en liet kinderen gescheiden van hun ouders opsluiten in afwachting van een asielbesluit. De verwachting was dat er met het aantreden van de Democratische president Joe Biden een andere wind zou gaan waaien. Maar de praktijk laat de laatste maanden toch iets anders zien. Veel aandacht gaat de afgelopen dagen naar meer dan tienduizend Haïtianen die na het doorwaden van de Rio Grande bij het Texaanse stadje Del Rio worden tegengehouden en teruggezet op het vliegtuig naar Haïti.

Maar Haïtianen zijn niet de enigen die de lange en gevaarlijke reis naar de Verenigde Staten ondernemen. Migranten komen uit het hele continent. Ook uit Ecuador. De meesten nemen hiervoor niet het vliegtuig, maar maken onder begeleiding van mensensmokkelaars, coyotes genaamd, een barre tocht door de Mexicaanse woestijn. De bedragen die hiervoor worden neergeteld zijn vele malen hoger dan een vliegticket. De Ecuadoraans-Amerikaanse organisatie 1800migrantes.com heeft berekend dat een migrant tenminste 15.000 dollar kwijt is aan de reis. Een gevaarlijke reis: op de website van 1800migrante.com staan schrijnende berichten over vermiste of vermoorde migranten.

En zonder enige garantie dat de migrant veilig in Amerika aankomt én daar mag blijven. Integendeel, het aantal Ecuadorianen dat de afgelopen elf maanden vanuit de VS is gedeporteerd is vooral de laatste vier maanden sterk gestegen. In totaal zijn bijna 90.000 Ecuadorianen teruggestuurd, waarvan bijna 60.000 (twee derde van het totaal) in de maanden mei tot en met augustus. Volgens 1800migrante.com hebben deze mensen samen meer dan een miljard dollar betaald aan mensensmokkelaars, geld dat zo ook onttrokken is aan de Ecuadoraanse economie. Maar in de eerste plaats is het een drama voor de migranten zelf: zij zijn alles kwijt en blijven vaak met grote schulden zitten, het geld voor de reis geleend bij familie, vrienden of zogenaamde loan sharks.

Internationale mensenhandel is een miljoenenbedrijf geworden, in handen van (in het geval van migranten uit Ecuador) criminele bendes in Mexico en Ecuador. William Murillo, een van de oprichters van 1800migrante.com denkt dat de bedragen de komende weken zullen dalen als gevolg van een nieuwe wet in Mexico die een visum vereist voor Ecuadorianen, waardoor reizen via Mexico (Ecuadoranen vliegen naar Mexico om vandaar over land verder te reizen) moeilijker wordt. “Maar de illegale migratie gaat door over andere gevaarlijke en nog langere routes, zoals door Midden-Amerika of over de Caribische zee”, voorspelt Murillo.

Bronnen: El Universo, 1800migrante.com

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This