Politiek & Maatschappij

Noodtoestand uitgeroepen in Ecuador vanwege misdaadgolf

21 oktober 2021

In Ecuador is een landelijke noodtoestand van 60 dagen van kracht. Op maandag 18 oktober kondigde president Guillermo Lasso de maatregel aan als reactie op een golf van gewelddadige misdaad.

Lasso zei dat de politie en de strijdkrachten worden gemobiliseerd en dat hun aanwezigheid “met geweld” op straat zou worden gevoeld. Officiële cijfers suggereren dat het aantal moorden in de eerste acht maanden van dit jaar het dubbele is van die in dezelfde periode vorig jaar.

In een televisietoespraak zei de president dat de strijdkrachten en de politie onder de noodmaatregelen onder meer “wapencontroles, inspecties, 24-uurspatrouilles en drugsonderzoeken” zouden uitvoeren.

De maatregel werd ingevoerd weken nadat bij een gevangenisgevecht in de havenstad Guayaquil 119 gevangenen omkwamen. Analisten zeggen dat de gevangenismoorden waarschijnlijk van buiten de gevangenis waren bevolen, een weerspiegeling van een machtsstrijd tussen Mexicaanse drugskartels die momenteel in Ecuador gaande zijn.

Ze voegden eraan toe dat de dodelijke strijd een uiting is van de groeiende invloed van de Mexicaanse criminele organisaties in Ecuador, die via lokale bendes in het Andesland opereren.

Ecuador is een doorvoerland voor cocaïne die uit buurlanden Peru en Colombia wordt gesmokkeld en men denkt dat een groot deel van de misdaadgolf druggerelateerd is.

“Er is maar een vijand in de straten van Ecuador en dat is de drugshandel”, zei president Lasso maandag.

Hij voegde eraan toe dat meer dan 70 procent van de gewelddadige misdaden in de provincie Guayas – waar de dichtstbevolkte stad van het land, Guayaquil, zich bevindt – verband houdt met de drugshandel.

Bron: BBC

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This