Politiek & Maatschappij

Journalist in Ecuador opent USB-bombrief in redactiekamer

21 maart 2023

Redactie

Journalisten in heel Ecuador zijn het doelwit van explosieven die via de post zijn verzonden. Een presentator, Lenin Artieda, raakte gewond toen hij midden op de redactie de envelop opende. Hij zei dat het explosief op een USB-stick leek. Hij stopte het in zijn computer en het ontplofte.

De Ecuadoriaanse procureur-generaal bevestigde dat er maandag een terrorismeonderzoek naar de brieven is geopend. Het noemde niet de specifieke nieuwsuitzendingen waarop het gericht was. Maar er zijn minstens aan vijf verschillende organisaties in heel Ecuador brieven toegestuurd.

De regering heeft de aanslagen veroordeeld en beschrijft de vrijheid van meningsuiting als “een recht dat moet worden gerespecteerd”. “Elke poging om de journalistiek en de vrijheid van meningsuiting te intimideren is een weerzinwekkende actie die moet worden bestraft met alle strengheid van gerechtigheid”, aldus een verklaring.

De minister van Binnenlandse Zaken, Juan Zapata, zei dat de apparaten allemaal vanuit dezelfde stad waren verzonden. Drie werden naar de media in Guayaquil gestuurd en twee naar de hoofdstad Quito. Terwijl Artieda gewond raakte door het apparaat, ontploften andere die via de post werden verzonden niet of ze werden nooit geopend.

De politie voerde een gecontroleerde ontploffing uit van een van de apparaten die naar TC Televisión waren gestuurd, bevestigden aanklagers. Het hoofd van de forensische dienst van Ecuador zei dat ze explosieven van het “militaire type” bevatten. Ecuador heeft te maken met een toename van het geweld, dat volgens president Guillermo Lasso het resultaat is van concurrentie tussen drugshandelbendes om territorium en controle.

Het Andesland, dat wordt gebruikt als cocaïnesmokkelroute vanuit het naburige Peru en Colombia, heeft de afgelopen maanden een sterke toename gezien van moorden en bendegerelateerde criminaliteit. Guayaquil, de op één na grootste stad van Ecuador, waar drie van de explosieven naartoe zijn gestuurd, heeft te maken gehad met dramatisch geweld, waaronder onthoofde lichamen die aan voetgangersbruggen hangen en dodelijke gevangenisrellen tussen rivaliserende bendes.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This