Politiek & Maatschappij

Guillermo Lasso geïnstalleerd als president van Ecuador

26 mei 2021

Vaccineren staat bovenaan zijn programma

Maandag 24 mei is de conservatieve ex-bankier Guillermo Lasso geïnstalleerd als de nieuwe president van Ecuador. Op 11 april won hij in de tweede ronde van de linkse kandidaat Andrés Arauz. Hij staat voor grote economische uitdagingen en zal de polarisatie in het Andesland moeten proberen te verminderen. Maar allereerst is er de coronapandemie die bestreden moet worden.

Iedereen herinnert zich nog de beelden van een jaar geleden. De doodskisten en lijken die op straat werden achtergelaten in de havenstad Guayaquil, omdat de gezondheidszorg de controle over de pandemie verloren had en de begrafenisondernemingen het grote aantal sterfgevallen niet aankonden.

Een jaar later is het officiële dodental als gevolg van corona opgelopen tot 20.000 en zijn er 420.000 bevestigde gevallen van besmetting op een bevolking van ruim zeventien miljoen. Nog geen tien procent van de bevolking heeft een eerste vaccinatie gekregen, en slechts drie procent heeft ook al een tweede prik gehad.

Guillermo Lasso heeft beloofd dat in de eerste honderd dagen van zijn regeringstermijn negen miljoen Ecuadoranen gevaccineerd zullen worden. Om die belofte te kunnen waarmaken zal hij bilaterale gesprekken aangaan met Rusland, China, de Verenigde Staten en de Europese Unie, in de hoop de benodigde vaccins te verkrijgen. Lasso heeft al gesproken met zijn Chileense collega Sebastian Piñera over het lenen van vaccins met hulp van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Hij heeft ook een samenwerking met de Ecuadoraanse kiesraad aangekondigd, om kiezerslijsten en stemlokalen te gebruiken bij de vaccinatiecampagne.

De vorige president, Lenín Moreno, streefde naar 50.000 vaccinaties per dag. Maar wanneer Lasso zijn beloofde negen miljoen wil halen zullen er dagelijks tussen de 120.000 en 200.000 mensen geprikt moeten worden, stelt epidemioloog Diego Vásquez van de katholieke universiteit in Guayaquil. “Als de nieuwe regering in juni de beschikking krijgt over één tot drie miljoen doses, dan kan er massaal gevaccineerd worden”, zegt hij in de Ecuadoraanse krant El Universo. Lasso is vast van plan om “te vaccineren zonder ophouden”, om zo ook de economie, die zwaar getroffen is door de pandemie, weer vlot te trekken.

Op de dag van zijn installatie heeft Lasso samen met de staatshoofden van een aantal andere Latijns-Amerikaanse landen een appel gedaan op de internationale gemeenschap om te zorgen voor een eerlijke verdeling van de corona vaccins. Op dit moment is van de 1,3 miljard doses die wereldwijd zijn geproduceerd meer dan de helft terecht gekomen in slechts vijf landen, waar 50% van het wereldwijde Bruto Nationaal Product is geconcentreerd. Sommige van die landen hebben zelfs meer doses dan Afrika en Latijns-Amerika samen, stellen de staatshoofden in hun oproep.

Bronnen: BBC, El Universo

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This