Politiek & Maatschappij

Guillermo Lasso: Conservatieve ex-bankier verkozen tot president van Ecuador

13 april 2021

Redactie

In tegenstelling tot de verwachtingen, versloeg Guillermo Lasso (65) afgelopen zondag verrassend Andrés Arauz om de volgende president van Ecuador te worden. Lasso, een conservatief, was al ’s avonds een zekere winnaar, toen 97,91% van de stemmen was geteld.

De nog voorlopige resultaten gaven Lasso van de centrumrechtse alliantie tussen de CREO-beweging en de Christelijke Sociale Partij (CREO-PSC) een overwinning van 52,49% tegen de 47,51% van Arauz van de Unión por la Esperanza (UNES, Unie van de Hoop) van voormalig president Rafael Correa.

Lasso, die naar verluidt banden heeft met de ultrakatholieke beweging Opus Dei, is een marktgerichte econoom die voorstander is van inkrimping van de staat, bezuinigingen op kosten, privatiseringen en het verwelkomen van buitenlandse investeringen. Hij was al twee maal eerder presidentskandidaat: in 2013 verloor hij van Correa en in 2017 verloor hij van   de huidige president Lenin Moreno.

Arauz, wiens kandidatuur werd gesteund door Correa, heeft de nederlaag al toegegeven en beschreef de uitkomst als een “electorale tegenslag”, nadat hij 32,72% van de stemmen had behaald in de eerste ronde toen Lasso amper de tweede ronde haalde; hij versloeg met  19,74% van de stemmen de inheemse Yaku Pérez, die 19,39% van de stemmen behaalde.

Lasso hield een overwinningstoespraak vanuit de stad Guayaquil. Hij riep op tot “gezamenlijk werk”en bagatelliseerde aantijgingen van fraude. Hij beloofde een verandering “om Ecuador uit de huidige problemen te halen”. Van zijn kant verwachtte Arauz dat zijn politieke kracht nu “een moeizame maar noodzakelijke fase begint”.

Eerlijker en welvarender

Lasso heeft beloofd meer buitenlandse investeringen aan te trekken, twee miljoen nieuwe banen te creëren en de olieproductie te verhogen. Hij heeft ook voorgesteld om het minimummaandloon te verhogen, belastingverlagingen voor kleine bedrijven in te voeren en een fonds op te richten om ondernemerschap te stimuleren.
Hoewel Lasso wordt gezien als vertegenwoordiger van de zakensector van het land, probeerde hij in zijn overwinningstoespraak een beroep te doen op bredere sectoren van de samenleving en zei dat hij wilde dat zijn regering luisterde naar “alle Ecuadoreanen”. Hij zei dat hij “non-stop zou werken” om de rechten van vrouwen te verdedigen, inclusief alleenstaande moeders en zwangere tieners, en dat hij zou proberen een einde te maken aan de discriminatie van LGBT-mensen. “Laten we voor iedereen een eerlijker en welvarender land bouwen”.

Uitdagingen

Lasso neemt het presidentschap over van Lenín Moreno, die zijn populariteit zag dalen van 77% kort nadat hij in 2017 werd verkozen tot 7% in februari 2020. De nieuwe president heeft te maken met de dubbele uitdagingen van het aanpakken van de economische en gezondheidscrises in Ecuador.
Volgens de centrale bank van Ecuador is de economie in 2020 met 7,8% gekrompen, en gegevens van het Nationale Instituut voor Statistiek (INEC) toonden aan dat ongeveer een half miljoen mensen werkloos bleven vanaf januari 2021. Naast de economische onrust leidden beschuldigingen van corruptie binnen het ministerie van Volksgezondheid tot een vertraging van bijna twee maanden bij het opstellen van een nationaal vaccinatieplan voor Covid-19. Het land heeft zijn zesde minister van Volksgezondheid in vier jaar nadat de vijfde vorige week werd ontslagen.
Lasso heeft gezworen negen miljoen Ecuadoreanen te vaccineren in de eerste honderd dagen van zijn regering, en beloofde “betere” directe onderhandelingen te leiden met de farmaceutische bedrijven die de vaccins produceren.

El Telégrafo, Mercopress, BBC World News

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This