Politiek & Maatschappij

Geen theaterbezoek in Guayaquil zonder coronacheck

22 december 2021

En ook in de rest van Ecuador nieuwe beperkingen

De laatste weken stijgt het aantal besmettingen weer in Ecuador. Dit is de reden dat de lokale afdeling van het Operationeel Crisis Comité (COE) besloten heeft dat vanaf 22 december iedereen in Guayaquil ouder dan 12 jaar moet aantonen gevaccineerd te zijn of een negatief testbewijs kan laten zien dat niet ouder is dan 72 uur bij bezoek aan evenementen zoals theaters en bioscopen.

De maatregelen gelden in principe voor een periode van zestig dagen. Gevraagd naar de eventuele noodzaak van deze restricties op andere plekken, zoals het openbaar vervoer, antwoordde Alan Hacay, risicodirecteur en lid van het Crisis Comité, dat dit de verantwoordelijkheid van het nationale Crisis Comité is, omdat dit de bewegingsvrijheid van de Ecuadorianen zal aantasten. “We zijn in afwachting van besluiten van het nationale COE die het mogelijk moeten maken de coronachecks ook op andere plekken in te voeren”, zei hij tegen de Ecuadoraanse krant El Universo.

Het Nationale COE heeft al aangekondigd dat het in het openbaar verbranden van zogenaamde monigotes, poppen gevuld met zaagsel die traditioneel op oudejaarsavond in brand gestoken worden, dit jaar verboden is. Maar Hacay geeft aan dat dit alleen gecontroleerd zal worden als het nationale COE de lokale afdelingen van de noodzakelijke middelen voorziet.

De afgelopen dagen stijgen de besmettingen weer, evenals het aantal sterfgevallen. En met de nadering van nieuwe varianten, zoals omikron, roepen gezondheidsspecialisten op het aantal contacten te vermijden en geen feesten met collega’s of familie te organiseren.

President Guillermo Lasso heeft nog een keer bevestigd dat er geen lockdown zal komen. Wel riep hij iedereen nogmaals op om zich te laten vaccineren en om zich aan de maatregelen te houden. Hij benadrukte dat inmiddels 86% van de bevolking, ruim 13 miljoen mensen, een eerste prik heeft gehad. 76%, of 12 miljoen mensen, heeft twee vaccinaties ontvangen, en nog eens 800.000 Ecuadorianen hebben een booster gekregen. “We gaan niet in lockdown. We hebben voldoende vaccins om iedereen een booster te kunnen geven. Maar we gaan het lot niet tarten. We moeten ons houden aan de basismaatregelen. En laat je vaccineren!”

Gisteren heeft het Nationale COE nog meer maatregelen aangekondigd die vanaf 23 december in het hele land zullen gelden. Openbare gebouwen zijn voor iedereen ouder dan 12 jaar alleen nog toegankelijk met een coronacheck. Een uitzondering wordt gemaakt voor gebouwen gerelateerd aan arbeid en aan gezondheidszorg. Restaurants mogen nog slechts 50% van hun capaciteit benutten en in bioscopen mag niet meer gegeten of gedronken worden. In onder andere supermarkten is de maximale capaciteit gesteld op 75%.

De hierboven genoemde monigotes, de oudejaarspoppen, mogen alleen in gezinsverband verbrand worden. Alles om de toename van de besmettingen tegen te gaan. Inmiddels zijn er in Ecuador 19 gevallen van besmetting met de omikronvariant bekend.

Bron: El Universo

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This