Politiek & Maatschappij

Ecuadoraanse politie arresteert protestleider Leonidas Iza

16 juni 2022

Redactie

De politie in Ecuador heeft de leider van de grootste inheemse groep van het land gearresteerd na een dag van protesten waarin werd opgeroepen tot lagere brandstofprijzen.

In een tweet zei de politie dat Leonidas Iza van de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador (Conaie) was vastgehouden in de buurt van de hoofdstad Quito. Ze specificeerde niet met welke aanklachten hij te maken had.

Afgelopen maandag hebben demonstranten in heel Ecuador wegversperringen opgeworpen uit protest tegen het economische beleid van de regering. Snelwegen door het hele land werden geblokkeerd met stapels brandende banden, bomen en hopen aarde om de toegang tot Quito af te sluiten. De lijst met eisen van de demonstranten omvat onder meer het verlagen van de brandstofkosten en prijsplafonds voor landbouwproducten.

Ecuador worstelt momenteel met stijgende inflatie, werkloosheid en armoede. Sinds 2020 zijn de kosten van diesel bijna verdubbeld, terwijl de prijs van benzine ook sterk is gestegen. Een financieringsovereenkomst van 6 miljard euro die tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie is onderhandeld tussen de regering van Ecuador en het Internationaal Monetair Fonds, loopt later dit jaar af.

De politie zei dat Iza was gearresteerd in Pastocalle, ongeveer twintig kilometer en zuiden van Quito, op verdenking van niet nader gespecificeerde “overtredingen”. Pastocalle stond centraal bij de demonstraties waartoe door Conaie werd opgeroepen. De politie voegde eraan toe dat Iza in hechtenis was in afwachting van een rechtszitting.

Iza zei dat de protesten zullen doorgaan totdat president Guillermo Lasso op de verzoeken van de groep heeft gereageerd. Conaie bevestigde de arrestatie van Iza en riep in reactie daarop op tot een “radicalisering” van de demonstraties.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This