Politiek & Maatschappij

Ecuadoraanse politie arresteert protestleider Leonidas Iza

16 juni 2022

Redactie

De politie in Ecuador heeft de leider van de grootste inheemse groep van het land gearresteerd na een dag van protesten waarin werd opgeroepen tot lagere brandstofprijzen.

In een tweet zei de politie dat Leonidas Iza van de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador (Conaie) was vastgehouden in de buurt van de hoofdstad Quito. Ze specificeerde niet met welke aanklachten hij te maken had.

Afgelopen maandag hebben demonstranten in heel Ecuador wegversperringen opgeworpen uit protest tegen het economische beleid van de regering. Snelwegen door het hele land werden geblokkeerd met stapels brandende banden, bomen en hopen aarde om de toegang tot Quito af te sluiten. De lijst met eisen van de demonstranten omvat onder meer het verlagen van de brandstofkosten en prijsplafonds voor landbouwproducten.

Ecuador worstelt momenteel met stijgende inflatie, werkloosheid en armoede. Sinds 2020 zijn de kosten van diesel bijna verdubbeld, terwijl de prijs van benzine ook sterk is gestegen. Een financieringsovereenkomst van 6 miljard euro die tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie is onderhandeld tussen de regering van Ecuador en het Internationaal Monetair Fonds, loopt later dit jaar af.

De politie zei dat Iza was gearresteerd in Pastocalle, ongeveer twintig kilometer en zuiden van Quito, op verdenking van niet nader gespecificeerde “overtredingen”. Pastocalle stond centraal bij de demonstraties waartoe door Conaie werd opgeroepen. De politie voegde eraan toe dat Iza in hechtenis was in afwachting van een rechtszitting.

Iza zei dat de protesten zullen doorgaan totdat president Guillermo Lasso op de verzoeken van de groep heeft gereageerd. Conaie bevestigde de arrestatie van Iza en riep in reactie daarop op tot een “radicalisering” van de demonstraties.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This