Politiek & Maatschappij

Ecuadoraanse politie arresteert protestleider Leonidas Iza

16 juni 2022

Redactie

De politie in Ecuador heeft de leider van de grootste inheemse groep van het land gearresteerd na een dag van protesten waarin werd opgeroepen tot lagere brandstofprijzen.

In een tweet zei de politie dat Leonidas Iza van de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador (Conaie) was vastgehouden in de buurt van de hoofdstad Quito. Ze specificeerde niet met welke aanklachten hij te maken had.

Afgelopen maandag hebben demonstranten in heel Ecuador wegversperringen opgeworpen uit protest tegen het economische beleid van de regering. Snelwegen door het hele land werden geblokkeerd met stapels brandende banden, bomen en hopen aarde om de toegang tot Quito af te sluiten. De lijst met eisen van de demonstranten omvat onder meer het verlagen van de brandstofkosten en prijsplafonds voor landbouwproducten.

Ecuador worstelt momenteel met stijgende inflatie, werkloosheid en armoede. Sinds 2020 zijn de kosten van diesel bijna verdubbeld, terwijl de prijs van benzine ook sterk is gestegen. Een financieringsovereenkomst van 6 miljard euro die tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie is onderhandeld tussen de regering van Ecuador en het Internationaal Monetair Fonds, loopt later dit jaar af.

De politie zei dat Iza was gearresteerd in Pastocalle, ongeveer twintig kilometer en zuiden van Quito, op verdenking van niet nader gespecificeerde “overtredingen”. Pastocalle stond centraal bij de demonstraties waartoe door Conaie werd opgeroepen. De politie voegde eraan toe dat Iza in hechtenis was in afwachting van een rechtszitting.

Iza zei dat de protesten zullen doorgaan totdat president Guillermo Lasso op de verzoeken van de groep heeft gereageerd. Conaie bevestigde de arrestatie van Iza en riep in reactie daarop op tot een “radicalisering” van de demonstraties.

BBC World News

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This