Milieu & Natuur

Ecuador verliest 2 miljoen hectare bos in 26 jaar

22 maart 2021

Ecuador verloor in de laatste 26 jaar meer dan 2 miljoen hectare aan bos door menselijk handelen. Dit is bijna 7,8 procent van de totale oppervlakte van het land. Wetenschappers geven aan dat als de politiek niet snel ingrijpt, de tropische bossen in het Zuid-Amerikaanse land volledig zouden kunnen verdwijnen.

Volgens de meest recente cijfers (2018) van het Ministerie van Milieu en Water (MAAE) verliest Ecuador jaarlijks gemiddeld 94.353 hectare aan bos. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties zegt dat dit verlies groot is in vergelijking met landen met een groter grondgebied dan Ecuador.

Tropische bossen

Wetenschappers vermoeden dat de schattingen omtrent ontbossing mogelijk té laag zijn omdat er niet voldoende onderzoek wordt gedaan naar het beheer van bossen. Ook is er onvoldoende zicht op het exacte aantal bomen dat jaarlijks verloren gaat. Om een reëler beeld te krijgen hebben Ecuadoraanse en Duitse onderzoekers van het Johann von Thünen Instituut en de Technische Universiteit Luis Vargas Torres gedurende drie jaar aan LaForeT gewerkt, een project dat de ontbossing van tropische bossen in Ecuador bestudeert. Met de resultaten van dit onderzoek willen de wetenschappers druk uitoefenen op de politiek om de bossen te beschermen.

Landbouwgrond

De reden voor de ontbossing ligt in een verandering van het economische model van Ecuador in de afgelopen dertig jaar. Volgens Carolina Zambrano van de organisatie Hivos is het land momenteel afhankelijk van de exploitatie van voornamelijk grondstoffen zoals mineralen en aardolie, en het bedrijven van landbouw. De expansie van landbouwgrond vormt de grootste dreiging. Het project LaForeT maakt zichtbaar dat mensen die nabij tropisch regenwoud wonen, weinig opties hebben om te overleven, ze leven voornamelijk van aquacultuur. De meeste mensen leven in extreme armoede – met een besteedbaar inkomen van minder dan 47,37 dollar per maand – en gebruiken grondstoffen uit het tropisch regenwoud voor hun primaire levensbehoeftes. Agrarische activiteiten vormen 20 tot 40 procent van de inkomsten van gezinnen die nabij tropische bossen leven.

Het verlies van het regenwoud is niet alleen nadelig voor de biodiversiteit en de duizenden unieke plant- en diersoorten uit het gebied, maar ook voor het overleven van inheemse gemeenschappen. Verder verandert ontbossing de watercyclus van het regenwoud: bomen trekken regen aan. Als de bomen verdwijnen, valt er minder regen, en zonder regen kan dit bosgebied in de toekomst veranderen in een woestijn. En deze verandering van het ecosysteem zou niet alleen effecten hebben op lokaal niveau, volgens Zambrano. Het zal een negatief effect hebben op klimaatverandering in het algemeen. In de bodem van het bos zijn reserves van koolstofdioxide, deze komt vrij als het bos verdwijnt.

Wetenschappers denken dat als er snel veranderingen worden doorgevoerd, de ontbossing gestopt kan worden. Er moet een nieuw economisch model komen voor het gebied. Volgens de wetenschappers zijn er al voorstellen om een duurzame economie op te zetten, maar de politieke wil om deze te implementeren ontbreekt vooralsnog.

Bron: Mongabay

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This