Milieu & Natuur

Ecuador: reuzenschildpad als ecologische indicator?

22 juli 2021

Antibiotica resistente bacteriën aangetroffen bij reuzenschildpadden

De Galápagos-reuzenschildpadden nabij bewoonde gebieden hebben meer antibiotica resistente bacteriën in hun lichaam, dan soortgenoten in meer geïsoleerde ecosystemen. Hiermee worden de schildpadden indicatoren van de gezondheid van de ecosystemen waarin ze zich bevinden.

Dit is de hoofdconclusie van een onderzoek van de Complutense universiteit van Madrid, de Charles Darwin Foundation, het Saint Louis Zoo Instituut voor Natuurbehoud, het Spaanse centrum voor dierengezondheidsonderzoek en de Europese universiteit van Madrid. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Pollution.

De mens zorgt voor verspreiding van antibioticaresistente bacteriën in het milieu, een ontwikkeling die al eerder is opgemerkt in andere delen van de wereld, maar nooit eerder werd aangetoond op de Galápagoseilanden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vormt de aanwezigheid van resistente bacteriën een bedreiging voor de volksgezondheid. De internationale organisatie schat in dat antibioticaresistentie in 2050 voor meer doden zal zorgen dan kanker, diabetes of verkeersongelukken. Door het lokaliseren van dergelijke bacteriën in de reuzenschildpadden van de Galágapos maakt ze tot ecologische indicatoren voor de mate van milieuvervuiling en de gezondheid van hun ecosysteem.

270 schildpadden

Voor dit onderzoek werden in 2018 en 2019 reuzenschildpadden onderzocht uit twee verschillende zones op de Galápagos, in totaal gaat het om 270 schildpadden. Het eiland Santa Cruz – het meest door mensen bewoonde eiland – en de omgeving van de vulkaan Alcedo op het eiland Isabela. Door het onderzoek troffen ze 21 genen aan in bacteriën die resistent zijn voor acht van de meest gebruikte antibiotica in de geneeskunde.

De onderzoekers weten nog niet wat de directe gevolgen zijn voor de gezondheid van de reuzenschildpadden. Wel trekken ze de conclusie dat de schildpadden, het icoon van de Galápagos – ondanks de geïsoleerde locatie in de Stille Oceaan – niet kunnen ontkomen aan milieuvervuiling.

Bronnen: Universidad Complutense de Madrid, Ecoticias,

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This