Politiek & Maatschappij

Ecuador en de Pandora Papers

6 oktober 2021

President Guillermo Lasso ontkent beschuldigingen

foto: Michael Christen

In Ecuador dreunt het gevangenisgeweld van een week geleden nog door en zijn nog niet alle lichamen geïdentificeerd. Er vielen 119 doden. Maar de media zijn alweer beland bij een volgend schandaal: de Pandora Papers en dan gaat het er natuurlijk om welke Ecuadoraanse prominenten genoemd worden. Onder hen is in ieder geval president Guillermo Lasso.

De Pandora Papers zorgen niet alleen in Nederland voor opschudding, maar ook in Ecuador. Net als in Nederland gaat de ophef over politici met dubieuze beleggingen in belastingparadijzen. De Ecuadoraanse krant El Universo is een van de 150 internationale media die heeft meegewerkt aan het onderzoek van de Pandora Papers. Volgens het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) is dit het grootste journalistieke onderzoek in de geschiedenis en geeft het inzicht in een schaduw financieel systeem waar de rijken en machtigen der aarde van profiteren.

De ophef richt zich tot president Guillermo Lasso, die sinds een aantal maanden aan het hoofd van de regering staat. Hij zou tussen 2007 en 2017 diverse beleggingen in het buitenland, met name in Panama, hebben gehad. Zelf verklaarde de president direct dat het hier om oude beleggingen ging die hij inmiddels van de hand gedaan heeft. In 2017 werd in Ecuador onder de vorige regering een wet aangenomen die beleggingen in het buitenland verbood voor mensen die een politieke functie ambiëren. “Toen in 2017 de wet die het verbiedt aan kandidaten om beleggingen in het buitenland te hebben van kracht werd, heb ik mij automatisch van deze ondernemingen ontdaan, acuut, zonder protest, vertraging of bezwaar”, gaf Lasso aan, zich beklagend dat hieraan door de media voorbij gegaan wordt.

De voorzitter van de fiscale commissie in het parlement, Fernando Villavicencio, zegt in El Universo dat zijn commissie de president om verdere opheldering gevraagd heeft. Uit de Pandora Papers zou namelijk gebleken zijn dat Guillermo Lasso in december 2017, dus nadat de hierboven genoemde wet in werking trad, nog twee trustfondsen verkreeg die via de Amerikaanse staat South Dakota in Panama gevestigd zouden zijn. South Dakota komt uit de onderzoeken, waaraan in de Verenigde Staten onder andere de Washington Post meewerkt, naar voren als de staat met de meeste dubieuze trustfondsen en beleggingen. In het rapport van de ICJI staat letterlijk: “Guillermo Lasso, onlangs tot president gekozen in Ecuador, heeft in 2017 bezittingen overgeschreven naar nieuwe trusts bij Trident (een trustfonds in South Dakota, EH) in Sioux Falls ten tijde van internationale rapporten die zijn betrokkenheid bij een bank in Panama van vraagtekens voorzagen. Hij zei dat hij zich hield aan de Ecuadoraanse regels rond beleggingen in het buitenland.”

Het klinkt allemaal bekend. ‘Ik deed niets verkeerd, de wet stond dit toe,’ etc. Maar niet alles wat is toegestaan is daarmee ook automatisch rechtvaardig en correct. Niet in Ecuador, niet in Nederland, nergens.

Bronnen: El Universo, The Washington Post, website ICIJ

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This