Milieu & Natuur

Broederschap in de Stille Oceaan

12 februari 2022

Ecuador vergroot beschermd zeegebied richting buurlanden

In januari tekende de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso decreet 319, waarbij het beschermde zeegebied rondom de Galápagoseilanden uitgebreid werd met niet minder dan 60.000 vierkante kilometer.

Het nieuwe reservaat, genaamd ‘Hermandad’ (Broederschap), verbindt het reservaat van reeds 138.000 vierkante kilometer rond de Ecuadoraanse Galápagos archipel in de Stille Oceaan met de beschermde gebieden bij het Costa Ricaanse Cocos eiland. Deze vanaf nu beschermde migratiecorridor moet ten goede komen aan tientallen diersoorten in het gebied, rondom het kleine Colombiaanse Malpelo en in Panamese wateren.

President Lasso tekende het decreet aan boord van de Sierra Negra in de haven van Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz, in aanwezigheid van onder meer de Colombiaanse president Iván Duque en de ministers van Buitenlandse Zaken van Costa Rica en Panama.

De ceremonie was al aangekondigd op de Klimaattop van Glasgow in november 2021, toen de presidenten van de vier landen een overeenkomst tekenden om dit deel van de Stille Oceaan beter te beschermen. In de helft van het nieuwe, beschermde Ecuadoraanse gebied mag geen enkele winningsactiviteit plaatsvinden. In deze 30.000 vierkante kilometer moeten cruciale ecosystemen beschermd worden inclusief migratieroutes en voedingsgebieden van bedreigde diersoorten. Dit is de zone die zich tot de Costa Ricaanse zeegrens uitstrekt.

In de andere helft van het gebied, aangrenzend bij het Galápagos zeereservaat, mag niet meer met sleepnetten gevist worden. Volgens Ecuavisa is deze maatregel vooral bedoeld om de desastreuze gevolgen van de Chinese industriële visserij in het gebied tegen te gaan.

Tijdens zijn toespraak noemde president Duque het nieuw te vormen reservaat het grootste in zijn soort. “De bescherming van deze gebieden garandeert niet alleen bescherming tegen exploitatie, maar verzekert zelfs het voortbestaan van meer dan 40 procent van alle soorten zeeleven op aarde”, aldus de Colombiaanse president.

Bron: prensaminera, ecuavisa

Gerelateerde berichten

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Oerbossen Bolivia branden in stilte weg

Internationaal is er diepe verontwaardiging over de bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud. De extreemrechtse president Bolsonaro krijgt bakken kritiek over zich heen. Maar in buurland Bolivia voltrekt zich een vergelijkbare, stille ramp. In 2019 brandde meer dan zes miljoen hectare aan bos af, een gebied ter grootte van Nederland, Luxemburg en Vlaanderen samen.

Lees meer
Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’  vormen

Brazilië, Indonesië en Democratische Republiek Congo willen ‘Opec van regenwouden’ vormen

Aangespoord door de verkiezing van Lula willen de drie landen, waar zich de helft van alle tropische bossen bevinden, sterkere inspanningen voor natuurbehoud toezeggen. Met name de verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, heeft beloofd te vechten om de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Lees meer

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een...

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This