Politiek & Maatschappij

Venezolaanse vluchtelingen nog steeds niet veilig op Curaçao

15 oktober 2021

Amnesty International kritisch over rol Nederland

5,7 miljoen Venezolanen zijn de afgelopen jaren armoede, geweld en corruptie in hun land ontvlucht. Zo’n 17.000 van hen zijn, vaak als bootvluchteling, naar Curaçao gegaan dat op slechts 75 kilometer van de kust ligt. De opvang van vluchtelingen is daar slecht – of beter gezegd – niet geregeld. In 2018 trok Amnesty International al aan de bel, omdat de rechten van deze vluchtelingen ernstig geschonden werden. In een nieuw rapport concludeert de mensenrechtenorganisatie dat gevluchte Venezolanen nog steeds opgesloten, mishandeld en gedwongen teruggestuurd worden. Nederland, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid en de verdediging van het land Curaçao, verschuilt zich achter de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van het eiland.

Amnesty documenteert in het rapport Nog steeds niet veilig: Venezolanen krijgen geen bescherming op Curaçao standaard detentie onder onmenselijke omstandigheden, mishandeling, het opzettelijk scheiden van gezinsleden en het onder druk zetten om te tekenen voor uitzetting. Dit alles is in strijd met internationale richtlijnen omtrent de behandeling van vluchtelingen.

Zo worden de beoordelingsgesprekken voor het beschermingsverzoek gevoerd door dezelfde vreemdelingenpolitie die ook verantwoordelijk is voor het oppakken van mensen zonder verblijfspapieren. Door deze dubbele verantwoordelijkheid bestaat het risico dat een beschermingsverzoek niet onafhankelijk wordt beoordeeld; tot nu toe is nog geen enkel beschermingsverzoek van een Venezolaanse vluchteling gehonoreerd.

De omstandigheden waarin de vluchtelingen worden opgesloten in het ‘Sentro di Dentenshon’ (gevangenis) zijn ronduit belabberd. “De Venezolanen die ik kon spreken, zaten bijna de hele dag in een kleine cel met maar twee uurtjes toegang tot een luchtkooi”, vertelt Amnesty-onderzoeker Yara Boff Tonella. “Ze krijgen geen basismiddelen zoals zeep, tandpasta of shampoo. Toen ik ze sprak, droegen ze nog steeds dezelfde kleding die ze aanhadden op het moment dat ze werden vastgezet.”

Venezolanen vertelden aan Amnesty International dat gevangenisbewakers hen vernederend en inhumaan behandelden. Ze gebruikten fysiek en verbaal geweld, sommigen vertelden dat ze naakt kikkersprongen moesten maken van de bewaking. Daarnaast zijn er gevallen bekend waarbij de autoriteiten kinderen uitgezet hebben, zonder de ouders te informeren of toestemming te vragen.

Ondanks alarmerende signalen in de afgelopen jaren over ernstige schendingen van het recht door de Curaçaose autoriteiten heeft Nederland haar samenwerking met en steun aan hen juist versterkt, met name rond het opsporen, opsluiten en uitzetten van vluchtelingen en migranten.

Nederland voorziet de Curaçaose kustwacht ook van materieel en personeel om mensen te onderscheppen die illegaal per boot proberen aan te komen, ondanks het gebrek aan onafhankelijke toezichtmechanismen op de mensenrechten op het eiland.

Amnesty International roept de Nederlandse overheid dan ook op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar haar eigen betrokkenheid bij- en verantwoordelijkheid voor vermeende mensenrechtenschendingen door haar samenwerking met de Curaçaose autoriteiten. Deze laatsten dienen onmiddellijk onafhankelijk en grondig onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen tijdens arrestatie of gevangenschap van mensen die bescherming zoeken en deze praktijken te stoppen, aldus de organisatie.

Bron: Amnesty.nl

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This