Politiek & Maatschappij

Honderden arrestaties na protesten

23 juli 2021

Bijna twee weken na de grote demonstraties tegen het regeringsbeleid in Cuba gaan waarnemers er van uit dat er meer dan 600 mensen gearresteerd of verdwenen zijn, of onder specifieke vormen van toezicht geplaatst zijn.

Volgens de onafhankelijke organisatie Cubalex zijn er, na de massale demonstraties op 11 juli in de Cubaanse hoofdstad Havana en elders, door de autoriteiten maatregelen genomen tegen zeker 620 betrokkenen. Dit aantal werd naar buiten gebracht door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en de Amerikaanse senator voor Florida, Marco Rubio.

Volgens Cubalex zijn er 584 aanklachten bekend en op basis daarvan zitten minstens 150 mensen gevangen. Van 40 anderen is de verblijfplaats onbekend. 91 mensen zijn inmiddels vrijgelaten.

De organisatie Cuba Decide, van oppositieleider Rosa María Payá, spreekt zelfs over 667 gearresteerde of verdwenen personen, waarvan 141 mensen vrijgelaten zijn. Rosa María Paya is de dochter van oppositieleider Oswaldo Payá, die in 2012 onder verdachte omstandigheden bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

Achter gesloten deuren, en zonder rechtsbijstand, zijn inmiddels 12 jongeren veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de 10 en 12 maanden voor het vastleggen en verspreiden van beeldmateriaal van de demonstraties. Onder hen Ányelo Troya, de man achter de op Cuba illegale rap-videoclip Vaderland en Leven.

In de week van 19 juli besteedde de staatstelevisie meerdere uren aan het ontkennen van de aanhoudende berichten over verdwijningen, illegale gevangenschap en marteling van demonstranten.

Volgens de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez echter, zijn bijna alle rond 11 juli gearresteerden weer vrijgelaten en zijn er geen ‘verdwenen’ personen in het land.

Bron: cibercuba.com

Gerelateerde berichten

agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This