Politiek & Maatschappij

Havana heropent homohotel

26 februari 2022

‘Looking for the gay dollar’

Het Cubaanse toerisme is hard getroffen door de coronapandemie. De heropening van het luxe Rainbow Hotel op het eiland Cayo Guillermo was dan ook een aanleiding voor de regering in Havana de internationale pers uit te nodigen voor een bezoek.

Tot hun verbazing werden de buitenlandse journalisten verwelkomd door dansers in netkousen en op hoge hakken en een wapperende regenboogvlag boven de ingang. Het Rainbow Hotel, omschreven als het eerste LGBTQ-hotel van Cuba, was weer open voor klandizie uit deze gemeenschap – zolang ze uit het buitenland komen en geld hebben.

Homo’s, lesbiennes en andere niet-heteroseksuelen zijn niet altijd welkom geweest in het land. Met name in de eerste jaren na de revolutie van 1959 werden LGBTQ-Cubanen vaak naar ‘heropvoedingskampen’ gestuurd.

Sindsdien is de officiële houding ten opzichte van seksuele minderheden flink verbeterd en de heropening van het Rainbow Hotel is daar een voorbeeld van. Het hotel is echter ook een voorbeeld van een ander beleid van de Cubaanse overheid: vreemde valuta binnenhalen.

Het Rainbow Hotel, een joint venture van de internationale MGM Muthu Hotels en het door het Cubaanse leger geleide Gaviota toerismebureau, richt zich uitdrukkelijk op buitenlandse homo’s met dikke portemonnees.

Al voor de opening in 2019 was het hotel op de Amerikaanse sanctielijst beland – en toen moest de coronapandemie nog komen. Inmiddels zijn de toeristen terug, waaronder Kevin McGarth uit Canada. Volgens hem is ‘tolerantie’ het sleutelbegrip in en om het hotel en hij voelt zich daar wel bij.

Buiten het hotel is tolerantie echter vaak ver te zoeken. Na de grote anti-regeringsprotesten vorig jaar treden de autoriteiten hard op tegen elke vorm van oppositie. Veel demonstranten, ook minderjarigen, zijn achter gesloten deuren veroordeeld tot extreem lange gevangenisstraffen. Enkele activisten doen de heropening van het Rainbow Hotel dan ook af als een poging van de regering haar belabberde mensenrechtenbeleid te maskeren.

Veel activisten en journalisten hebben het land de afgelopen maanden zelfs verlaten omdat de regering hen het leven onmogelijk maakt. Jancel Moreno, een LGBTQ-activist uit Matanzas, roept de gasten van het Rainbow Hotel dan ook op verder te kijken dan het hotelterrein, zodat ze zien waar hun geld aan besteed wordt.

Lees ook onze recensie van Aardbei en chocola

Bron: bbc.com

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd dat er “geen straffeloosheid” zal zijn voor degenen die verantwoordelijk zijn voor een brand in een detentiecentrum waarbij tientallen migranten om het leven zijn gekomen.  Degenen die verantwoordelijk worden bevonden voor “het veroorzaken van deze pijnlijke tragedie zullen worden gestraft in overeenstemming met de wet”, zei de Mexicaanse leider.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This