Onderzoek & Wetenschap

Cuba doet het toch maar weer

23 april 2021

Het kleinste land dat een eigen coronavaccin produceert

In Cuba zijn twee veelbelovende vaccins tegen corona de laatste testfase ingegaan. De socialistische regering wil daarmee niet alleen de gezondheid en de economie redden, maar ook haar reputatie.

Als het werkt, is Cuba het kleinste land ter wereld dat zelf een vaccin tegen corona heeft ontwikkeld. Twee varianten, de ‘Soberana 2’ en de ‘Abdala’, worden momenteel aan tienduizenden vrijwilligers toegediend. Als alles goed gaat, worden volgende maand 1,7 miljoen mensen experimenteel gevaccineerd. Bij positieve resultaten kan in augustus 60 procent van de bevolking immuun zijn. Volgens de Cubanen is de bescherming hoog. In alle optimisme is voor eind dit jaar een productie van 100 miljoen vaccins aangekondigd.

De Soberana wordt gepresenteerd als een vaccin voor de armen en is onder meer bedoeld om – geheel in de geest van de socialistische solidariteit – te doneren aan arme landen die achter het net dreigen te vissen. Het vaccin blijft zonder diepvries goed.

Visitekaartje

De medische sector is Cuba’s visitekaartje. Het land produceert onder meer een vaccin tegen dengue dat naar ruim dertig landen geëxporteerd wordt. Het zendt ook artsen uit naar landen over de hele wereld en is een belangrijke bestemming voor medisch toerisme. Er wordt zelfs al gedacht aan het lokken van toeristen met een gratis vaccinatie. Daarnaast kan het vaccin broodnodige exportinkomsten opleveren. Zo hebben Mexico en Iran al belangstelling getoond.

Scepsis is er ook. Het gebrek aan grondstoffen en flesjes is volgens deskundigen een groot obstakel voor het halen van 100 miljoen vaccins. Bovendien sterven er tegelijkertijd in Cuba mensen door het gebrek aan reguliere medicijnen als pijnstillers en antibiotica.

Bron: Parool

Gerelateerde berichten

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

Democratie in precolumbiaanse steden in Mexico – Nieuwe inzichten van antropoloog Graeber en archeoloog Wengrow

In precolumbiaans Mexico hadden sommige steden, zoals Teotihuacán en Tlaxcala, een enigszins democratisch bestuur. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek en in het tweede geval ook uit Spaanse kronieken. Dat betogen David Graeber en David Wengrow in hun spraakmakende boek ‘Het begin van alles’, waarin ze de geschiedenis herschrijven met meer aandacht voor variëteit in ontwikkeling en menselijke keuzemogelijkheden.

Lees meer
Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu: Incaplaats heeft al meer dan honderd jaar de verkeerde naam

Machu Picchu is een van ’s werelds bekendste archeologische vondsten, een wonder van precolumbiaanse architectuur dat al tientallen jaren nauwkeurig is bestudeerd. Maar een nieuw academisch artikel stelt dat de plaats sinds de herontdekking meer dan een eeuw geleden onder de verkeerde naam bekendstaat. Een Peruaanse historicus en een vooraanstaande Amerikaanse archeoloog beweren dat het Unesco-werelderfgoed onder de  Incabewoners bekend stond als Huayna Picchu – de naam van een piek die uitkijkt over de ruïnes – of gewoon Picchu.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This