Politiek & Maatschappij

Moordaanslag op naar Costa Rica uitgeweken Nicaraguaanse oppositieleider

25 september 2021

Op 12 september werd Joao Maldonado, die Nicaragua drie jaar geleden ontvluchtte vanwege de repressie, het slachtoffer van een moordaanslag. Vlak buiten de Costaricaanse hoofdstad San José werd zijn auto onder vuur genomen door mannen op een motor. Joao, 32 jaar oud, werd met drie kogelwonden in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Hij had een leidende rol in het organiseren van protesten in Jinotepe en organiseerde in Costa Rica ook protestactiviteiten.

De Nicaraguaanse oppositie heeft het in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 7 november steeds moeilijker in de dictatuur die het land onder president Daniel Ortega geworden is. Sinds 28 mei zijn niet minder dan 36 leden van de oppositie gearresteerd. Nu worden ook openlijk de levens van gevluchte oppositieleiders bedreigd.

Joao Maldonado is daar een voorbeeld van. Een dag voor Verenigde Nicaraguaanse Vluchtelingen (Unidad de Exiliados Nicaragüenses) op 12 september in Costa Rica een demonstratie zou organiseren tegen de regering-Ortega, raakte Maldonado zwaar gewond bij een aanslag op zijn leven. Na geraakt te zijn door vier kogels, is hij in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Marlon Maldonado, broer van de oppositieleider, meldde op 15 september dat de toestand van Joao na een operatie nog steeds kritiek is maar stabiel.

De Costa Ricaanse autoriteiten zijn inmiddels een onderzoek begonnen naar de daders. De aanslag heeft grote beroering veroorzaakt onder de duizenden naar Costa Rica gevluchte Nicaraguanen. Ze maken zich ook zorgen over de berichtgeving uit hun vaderland vanwege de toenemende repressie van journalisten. Tientallen van hen zijn de afgelopen jaren vervolgd, gearresteerd of in zeker een geval vermoord. En sinds augustus kan de oudste krant van het land, La Prensa, niet meer op papier verschijnen vanwege een door de overheid gecreëerde papierschaarste.

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, constateerde dat “de aanvallen op de vrijheid van meningsuiting heftiger worden” in Nicaragua. Ze riep president Ortega en zijn aanhangers op “het belemmeren van het werk van de oppositie, de media en het maatschappelijk middenveld te staken”.

Bronnen: SOSNicaragua-Holanda, france24.com, Nicaragua actual

Gerelateerde berichten

‘Vanuit deze crisis moeten we aan de opbouw van de democratie gaan werken’

‘Vanuit deze crisis moeten we aan de opbouw van de democratie gaan werken’

Sinds de verkiezing van Nayib Bukele tot president in 2019, heeft El Salvador te maken gekregen met een verdere uitholling van de rechtsstaat. Bukele beweert dat dit nodig is om de georganiseerde misdaad te bestrijden, zijn belangrijkste verkiezingsbelofte. Hoewel dat uitgangspunt op brede steun kan rekenen, zijn velen bezorgd over de manier waarop hij die belofte wil inlossen. Dit artikel is als opiniestuk geschreven door Juan Meléndez, directeur van het Salvadoraanse kantoor van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie. Hij ziet dat de huidige democratische crisis ook mogelijkheden schept.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This