Politiek & Maatschappij

Costa Rica kiest politieke nieuwkomer Chaves als president

5 april 2022

Redactie

Econoom Rodrigo Chaves heeft afgelopen zondag de presidentsverkiezingen in Costa Rica gewonnen, zo blijkt uit voorlopige resultaten. De 60-jarige beloofde om de traditionele partijpolitiek in de Midden-Amerikaanse natie op te schudden.

Met bijna alle stemmen geteld, had hij een voorsprong van meer dan vijf procentpunten op ex-president José María Figueres. De opkomst was de laagste in decennia; kiezers toonden hun ongenoegen over de worstelende economie van Costa Rica.

José María Figueres, die zich kandidaat stelde voor een tweede termijn als president nadat hij van 1994 tot 1998 de hoogste functie had bekleed, gaf toe dat hij verslagen was toen de voorsprong van zijn rivaal te groot was geworden om te worden overwonnen.

Veel Costa Ricanen zeiden dat ze op zoek waren naar een breuk met de politici van het verleden, een trend die inging tegen Figueres, die uit een van de meest invloedrijke politieke families van het land komt.

Hoewel Chaves niet helemaal nieuw is in de politiek – hij was zes maanden lang minister van Economische Zaken in de vertrekkende regering van president Carlos Alvarado – heeft hij benadrukt dat hij van plan is te breken met wat hij ‘privileges’ van de gevestigde politieke partijen in Costa Rica noemt.

Hij heeft afstand genomen van de traditionele politieke partijen in het land en heeft zich geprofileerd als een buitenbeentje en een buitenstaander van de gevestigde orde. Hij heeft gezegd dat hij bereid is referenda te gebruiken om het Congres te omzeilen en het land op te schudden.

Tijdens zijn eerste conferentie als verkozen president van Costa Rica, kondigde Rodrigo Chaves zijn voornemen aan om de huidige overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te herzien, aangezien hij van mening is dat het huidige pakket “niet erg ambitieus” is.

Voor een groot deel profiteerde Chaves van de wijdverbreide onvrede in het land, aangezien Costa Ricanen gefrustreerd zijn over wat zij zien als verergerende corruptie in een land waarvan de op toerisme gebaseerde economie zwaar is getroffen door de coronaviruspandemie.

Na een soms bittere campagne, sloeg Chaves een verzoenende toon aan toen zijn overwinning duidelijk werd. “Laten we vanavond de partijkleuren opzij zetten die ons gemakkelijk kunnen verdelen”, zei hij tegen zijn aanhangers. “Ik vraag u nederig dat we ons verenigen onder het blauw, wit en rood van onze nationale vlag.”

Aanhangers van Chaves gingen de straten van de hoofdstad San José op om de overwinning van hun kandidaat te vieren. Een van de feestvierders vertelde aan persbureau Reuters dat er een “honger naar echte verandering” was in Costa Rica. “We hebben nieuwe gezichten nodig om het land te redden”, zei de man.

Wie is Rodrigo Chaves

Totdat hij minster van Economie werd onder president Carlos Alvarado was Rodrigo Chaves een onbekende figuur in de Costa Ricaanse politiek. Chaves trad aan na een loopbaan van dertig jaar als ambtenaar bij de Wereldbank, een entiteit waarin hij verschillende functies bekleedde, waaronder directeur in Indonesië. Zijn carrière bij deze organisatie eindigde in 2019.

Hij deed mee aan de verkiezingen als de presidentskandidaat van de Sociaal-Democratische Vooruitgangspartij (PPSD). Chaves, die is gepromoveerd in Toegepaste Economie, Markten en Instellingen aan de Universiteit van Ohio, Verenigde Staten, nam de presidentiële kandidatuur van de PPSD op zich, nadat hij er niet in was geslaagd overeenstemming te bereiken met andere politieke partijen.

Al in augustus 2021 rezen er vragen over Chaves. Dat gebeurde toen lokale media publiceerden dat Chaves gesanctioneerd was wegens vermeende seksuele intimidatie van vrouwen die bij de Wereldbank werkten. De informatie werd ook gepubliceerd door The Wall Street Journal, die meldde dat “het Administratieve Tribunaal van de Wereldbank heeft vastgesteld dat het topmanagement van de bank, onder het voorzitterschap van David Malpass en zijn twee voorgangers, Rodrigo Chaves niet adequaat heeft bestraft.

Hij werd gedegradeerd, maar niet ontslagen, ondanks een gedocumenteerd patroon van intimidatie, dat minstens vier jaar duurde en waarbij zes vrouwen betrokken waren, aldus The Wall Street Journal. Chaves nam in 2019 zelf ontslag. Volgens hem om voor zijn zieke moeder in Costa Rica te zorgen.

Chaves zei bij die gelegenheid dat “achter dit alles kleine, maar machtige groepen zitten die bang zijn voor de groei die we de afgelopen weken hebben doorgemaakt en die bang zijn dat Rodrigo Chaves aan de macht zal komen om de chaos waarin dit land zich bevindt te ordenen.”

BBC World News, Nodal

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This