Politiek & Maatschappij

Woorden in 2018, nog geen daden in 2021

8 oktober 2021

De Universal Periodic Review (UPR) is een mechanisme van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties waarbij de mensenrechtensituatie in elke lidstaat elke vijf jaar door de andere lidstaten geëvalueerd wordt. Ook non-gouvermentele organisaties kunnen daarbij inspreken. Deze maand boog de Raad zich over het midterm report over de situatie in Colombia, een land waar volgens de Nederlandse organisatie Lawyers for Lawyers (L4L) geen haast gemaakt wordt met uitvoering van de beloften uit 2018.

De conclusies van L4L gaven aan dat er vooralsnog weinig terecht gekomen is van de mooie woorden van toen. Bij die UPR accepteerde de regering in Bogotá vier aanbevelingen voor een betere bescherming van mensenrechtenactivisten en twee aanbevelingen om beter onderzoek te doen naar bedreigingen van en aanslagen op deze activisten.

Desondanks zijn sinds mei 2018 verschillende activisten lastig gevallen, bedreigd en illegaal gevolgd, onder meer met drones. Dit geldt met name voor advocaten die betrokken zijn bij rechtszaken tegen (voormalige) overheidsfunctionarissen of militaire bevelhebbers. Deze bedreigingen belemmeren hen bij het uitvoeren van hun legale activiteiten.

Bovendien laten de autoriteiten nog steeds na om tijdig en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de in het rapport genoemde bedreigingen en aanvallen. De straffeloosheid voor de daders draagt bij aan een blijvend vijandig klimaat waarin mensenrechtenadvocaten ook in 2021 hun werk moeten doen.

Samen met andere organisaties roept L4L de autoriteiten via de UPR dan ook nogmaals op zo spoedig mogelijk werk te maken van de aanbevelingen uit 2018 en er voor te zorgen dat advocaten en andere mensenrechtenactivisten hun werk veilig en in volledige vrijheid kunnen uitvoeren.

Het volledige rapport van L4L kan hier gelezen worden.

Lawyersforlawyers.org

Gerelateerde berichten

Het altaar en de jeugd

Het altaar en de jeugd

‘Ik ben de zoon van een admiraal, de broer van twee dode guerrillero’s en we waren allemaal communisten.’ Toen journalist Robert-Jan Friele (1978) deze uitspraak van de Colombiaan Eduardo Pizarro (1949) in een krantenkop las, liet deze hem niet meer los. Friele stuitte erop in 2012 toen hij zich voorbereidde op een interview met Pizarro, die toen ambassadeur in Nederland was. Friele tekende het fascinerende familieverhaal op in De Pizarro’s. Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This