Politiek & Maatschappij

Wereldvoedseldag dagelijks gevierd in Bogotá

16 oktober 2021

Maar dan 840 miljoen mensen in de wereld hebben dagelijks niet genoeg voedsel en schoon drinkwater tot hun beschikking. Elke dag sterven er zo’n 24.000 mensen aan gebrek aan voedsel. 18.000 van hen zijn kinderen onder de vijf jaar.

Om aandacht voor deze situatie te vragen heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) 16 oktober uitgeroepen tot Wereldvoedseldag, waaraan ongeveer 150 landen meedoen. Maar er zijn ook mensen die het hele jaar door met gezond voedsel bezig zijn.

Graciela González en Zoraida Niño zijn twee van hen. Ze werken op de Rodrigo de Triana school in Patio Bonito, in het westen van Colombia’s hoofdstad Bogotá. Volgens beide leerkrachten zijn stadstuinen ideaal om leren te combineren met respect voor de natuur – en natuurlijk om verstandig met voedsel om te gaan.

“Als de kinderen rusteloos zijn, laten we hen bladeren opvegen of plantenpotten verplaatsen. Daarbij leggen we hen uit dat planten veel aandacht en bescherming nodig hebben. Die activiteiten kalmeren hen”.

Tien jaar geleden startten beide vrouwen met een activiteit die hun jongste leerlingen moesten leren hoe respectvol met de natuur om te gaan en wat gezond eten is. Deze activiteit werd de grootste prestatie uit hun leven. Graciela en Zoraida ontwikkelden beetje bij beetje een stadstuin bij hun school, met hulp van andere leerkrachten, de kinderen tussen 5 en 9 jaar oud en gezinsleden van die kinderen. Het oorspronkelijke plan om plastic flessen en ander afval te hergebruiken om eetbare planten in de kweken werd een duurzaam model om kinderen en hun ouders bewust te maken van gezond voedsel en dat (deels) zelf te verbouwen.

“Doordat de kinderen betrokken zijn bij zowel het zaaien als het oogsten, krijgen ze waardering voor onze boeren, begrijpen ze waar hun voedsel vandaan komt en ontwikkelen ze een warme band met het land.”

In 2018 bouwden ze, samen met de afdeling Gezondheid van Bogotá en met de FAO een plantenkas op het schoolterrein en maakten hier een levend klaslokaal van. In dit ‘kaslokaal’ werden ook andere onderwerpen aan de orde gesteld, vooral rond begrippen als duurzaamheid en gezondheid.

Toen de Covid-19 pandemie ook in Patio Bonito toesloeg, kopieerden veel gezinnen het idee van de kas thuis. Hulp kregen ze, indien nodig, via de virtuele lessen die hun kinderen volgden toen ze niet meer naar school konden.

Wat in 2018 begon als een schoolproject, groeide uit tot een gemeenschapsproject. Graciela González en Zoraida Niño hebben jonge kinderen in staat gesteld ‘voedselhelden’ te worden door de natuur en gezonde eetgewoontes centraal te stellen bij hun lessen, zo schrijft de FAO trots op haar webpagina over Wereldvoedseldag.

Bron: FAO.org

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse intellectueel Anténor Firmin over gelijkheid van menselijk ras

Haïtiaanse intellectueel Anténor Firmin over gelijkheid van menselijk ras

In een special over slavernij kan aandacht voor Haïti, het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en de eerste postkoloniale zwarte republiek ter wereld, niet ontbreken. Aan het einde van de achttiende eeuw inspireerde de leus “Vrijheid, gelijkheid en broederschap” de tot slaaf gemaakten van het voormalige Saint-Domingue. Maar de Fransen zelf kwamen al snel terug op hun revolutionaire slogan. Met zijn boek over rassengelijkheid diende de Haïtiaan Anténor Firmin hen eind negentiende eeuw van repliek.

Lees meer
Braziliaans besje verovert de wereld

Braziliaans besje verovert de wereld

De açaíbes heeft in korte tijd de wereld veroverd. De bes zit boordevol antioxidanten en vitamine en heeft hierdoor de status van superfood bereikt. Maar er zit ook een dubieuze kant aan de bes. Die groeit aan de açaípalm, een dunne boom waarvoor je niet teveel moet wegen om naar de top, waar de bessen hangen, te kunnen klimmen. Het zijn dan ook vooral kinderen die in het Braziliaanse Amazonegebied omhoog gaan om de bes te oogsten.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This