Kunst & Cultuur

Tanja – Dagboek van een guerrillera vanaf 31 augustus in de bioscopen

30 augustus 2023

Mark Weenink

Documentaire over de Nederlandse guerrillera bij de Colombiaanse FARC

De Nederlandse Tanja Nijmeijer (1978) sloot zich in 2002 aan bij de guerrillabeweging FARC, toen de burgerloorlog in Colombia hevig woedde. In 2016 sloten FARC en de Colombiaanse regering vrede na lange vredesonderhandelingen waarbij Nijmeijer een belangrijke rol speelde.

Vanaf 31 augustus draait de documentaire Tanja – Dagboek van een guerrillera in de bioscopen. Filmdistributeur Cinema Delicatessen brengt de documentaire uit, geregisseerd door Marcel Mettelsiefen.

In de documentaire komt Nijmeijer zelf aan het woord, aangevuld met beelden uit het nieuws en interviews met mensen uit haar omgeving. Hoewel Nijmeijer open is over wat er is gebeurd en waar ze wel of niet bij betrokken was, wordt ze weinig kritisch ondervraagd.

Eerder vertelde Nijmeijer haar verhaal al in het boek Tanja Nijmeijer. Van guerrilla naar vredesproces. In die zin voegt de documentaire inhoudelijk weinig toe.

Toch is het interessant om de documentaire te bekijken, daarbij in het achterhoofd houdend dat het een persoonlijk verhaal is, onderdeel van een groter geheel van het verhaal dat Colombia heet. In die zin is het aan te raden om ook andere informatie over Tanja Nijmeijer tot je te nemen.

Via onderstaande link van Cinema Delicatessen vind je een overzicht van bioscopen waar de film draait: Tanja – Dagboek van een guerrillera – CineDeli

Tanja – Dagboek van een guerrillera | BALDR Film | Dreamer Joint Venture | regie Marcel Mettelsiefen | 2023 | 86 minuten | Spaans, Engels & Nederlands gesproken | Nederlandse ondertiteling

Lees een recensie van de documentaire op de website van Docupdate en de column van onze correspondent in Colombia over de film.

Gerelateerde berichten

Vertaling als wapen bij de Spaanse verovering van Patagonië

Vertaling als wapen bij de Spaanse verovering van Patagonië

Op 12 april 1593 kwam de jezuïet Luis de Valdivia samen met enkele ordegenoten aan in Santiago de Chile. Hij was afkomstig uit het Spaanse Granada en was uitgezonden vanuit Lima om het geloof te prediken onder de inheemse bevolking in het zuiden van het Spaanse onderkoninkrijk Peru, dat zich uitstrekte van Nicaragua tot de zuidpunt van Zuid-Amerika. De groep jezuïeten verbleef een maand in het dominicanenklooster Santo Domingo. Daarna werd er een huis voor hen gekocht voor 3600 goudstukken, opgehaald onder de gegoede burgerij van Santiago.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This