Politiek & Maatschappij

Kandidaten botsen over politieke idealen en politiek realisme in Colombia

1 maart 2022

Redactie

Colombia’s coalitie van gematigde verkiezingskandidaten is zo goed als uiteengevallen. De sociaaldemocratische kandidaat Jorge Robledo zei afgelopen donderdag het vertrouwen in zijn liberale ambtgenoot Alejandro Gaviria te hebben verloren.

De laatste crisis komt iets meer dan twee weken voordat supporters van de coalitie Centro Esperanza (Centrum Hoop) hun presidentskandidaat kiezen. Liberale kandidaat Ingrid Betancourt verliet de coalitie in januari vanwege Gaviria’s vermeende “alles mag”-strategie. Kandidaten Sergio Fajardo, Juan Manuel Galan en Carlos Amaya probeerden uit de strijd tussen Robledo en Gaviria te blijven.

De crisis volgde op ontmoetingen tussen Alejandro Gaviria en twee van Colombia’s machtigste electorale baronnen, German Vargas van Cambio Radical (Radicale Verandering) en Cesar Gaviria van de Liberale Partij. Volgens Robledo waren de bijeenkomsten in strijd met het akkoord van de kandidaten om steun van coalitiepartijen te mijden. Alejandro Gaviria verwierp de bezwaren van zijn rivaal. “Als ze me gaan vertellen met wie ik moet praten, zijn we de klos”, zei hij vrijdag tegen Caracol Radio.

De kandidaten van Centro Esperanza stonden tweede, achter hun belangrijkste rivaal in de verkiezingsrace, de progressieve oppositie senator Gustavo Petro. Andere kandidaten bedreigen de kansen van de gematigden op een tweede plaats in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in mei.

Alejandro Gaviria vindt dat Centro Esperanza steun van buiten de coalitie nodig heeft om kans te maken in de eerste ronde in mei. Robledo en Betancourt geloven dat een coalitie met de notoir corrupte coalitiepartijen de kansen van de anti-corruptie oppositiecoalitie zou schaden.

De regelmatige onderlinge machtsstrijd is een grote bedreiging geworden voor de coalitie en haar vermogen om hun gezamenlijke gewicht achter een enkele kandidaat te zetten na de voorverkiezing.

Colombia Reports

Gerelateerde berichten

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Gaan Chilenen een prachtige grondwet afwijzen?

Op 4 september stemmen de Chilenen over een voorstel voor een nieuwe grondwet, die de huidige van generaal Pinochet kan vervangen. Het voorstel is bijzonder door de grote aandacht voor sociale rechten en vrijheden van burgers, klimaat, man-vrouwverhoudingen en inheemse volken. Ook is de tekst opmerkelijk democratisch tot stand gekomen. De volkstemming wordt de belangrijkste Chileense verkiezing sinds het referendum over het aanblijven van Pinochet als president in 1988. De kans is vrij groot dat de Chilenen deze prachtige nieuwe grondwet afwijzen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This