Politiek & Maatschappij

Kandidaten botsen over politieke idealen en politiek realisme in Colombia

1 maart 2022

Redactie

Colombia’s coalitie van gematigde verkiezingskandidaten is zo goed als uiteengevallen. De sociaaldemocratische kandidaat Jorge Robledo zei afgelopen donderdag het vertrouwen in zijn liberale ambtgenoot Alejandro Gaviria te hebben verloren.

De laatste crisis komt iets meer dan twee weken voordat supporters van de coalitie Centro Esperanza (Centrum Hoop) hun presidentskandidaat kiezen. Liberale kandidaat Ingrid Betancourt verliet de coalitie in januari vanwege Gaviria’s vermeende “alles mag”-strategie. Kandidaten Sergio Fajardo, Juan Manuel Galan en Carlos Amaya probeerden uit de strijd tussen Robledo en Gaviria te blijven.

De crisis volgde op ontmoetingen tussen Alejandro Gaviria en twee van Colombia’s machtigste electorale baronnen, German Vargas van Cambio Radical (Radicale Verandering) en Cesar Gaviria van de Liberale Partij. Volgens Robledo waren de bijeenkomsten in strijd met het akkoord van de kandidaten om steun van coalitiepartijen te mijden. Alejandro Gaviria verwierp de bezwaren van zijn rivaal. “Als ze me gaan vertellen met wie ik moet praten, zijn we de klos”, zei hij vrijdag tegen Caracol Radio.

De kandidaten van Centro Esperanza stonden tweede, achter hun belangrijkste rivaal in de verkiezingsrace, de progressieve oppositie senator Gustavo Petro. Andere kandidaten bedreigen de kansen van de gematigden op een tweede plaats in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in mei.

Alejandro Gaviria vindt dat Centro Esperanza steun van buiten de coalitie nodig heeft om kans te maken in de eerste ronde in mei. Robledo en Betancourt geloven dat een coalitie met de notoir corrupte coalitiepartijen de kansen van de anti-corruptie oppositiecoalitie zou schaden.

De regelmatige onderlinge machtsstrijd is een grote bedreiging geworden voor de coalitie en haar vermogen om hun gezamenlijke gewicht achter een enkele kandidaat te zetten na de voorverkiezing.

Colombia Reports

Gerelateerde berichten

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De clan van Miraflores in Caracas: kat in het nauw of slimme machiavellisten?

De aanloop naar de presidentsverkiezingen in Venezuela volgend jaar vertoont veel overeenkomsten met een Venezolaanse soapserie. De ontwikkelingen zijn enigszins verrassend en volgen elkaar snel op, maar passen wel binnen een vast stramien. Nieuwste loot is het referendum over de regio Essequibo, die zowel door Venezuela als buurland Guyana wordt beschouwd als hun grondgebied.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This