Politiek & Maatschappij

Kandidaten botsen over politieke idealen en politiek realisme in Colombia

1 maart 2022

Redactie

Colombia’s coalitie van gematigde verkiezingskandidaten is zo goed als uiteengevallen. De sociaaldemocratische kandidaat Jorge Robledo zei afgelopen donderdag het vertrouwen in zijn liberale ambtgenoot Alejandro Gaviria te hebben verloren.

De laatste crisis komt iets meer dan twee weken voordat supporters van de coalitie Centro Esperanza (Centrum Hoop) hun presidentskandidaat kiezen. Liberale kandidaat Ingrid Betancourt verliet de coalitie in januari vanwege Gaviria’s vermeende “alles mag”-strategie. Kandidaten Sergio Fajardo, Juan Manuel Galan en Carlos Amaya probeerden uit de strijd tussen Robledo en Gaviria te blijven.

De crisis volgde op ontmoetingen tussen Alejandro Gaviria en twee van Colombia’s machtigste electorale baronnen, German Vargas van Cambio Radical (Radicale Verandering) en Cesar Gaviria van de Liberale Partij. Volgens Robledo waren de bijeenkomsten in strijd met het akkoord van de kandidaten om steun van coalitiepartijen te mijden. Alejandro Gaviria verwierp de bezwaren van zijn rivaal. “Als ze me gaan vertellen met wie ik moet praten, zijn we de klos”, zei hij vrijdag tegen Caracol Radio.

De kandidaten van Centro Esperanza stonden tweede, achter hun belangrijkste rivaal in de verkiezingsrace, de progressieve oppositie senator Gustavo Petro. Andere kandidaten bedreigen de kansen van de gematigden op een tweede plaats in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in mei.

Alejandro Gaviria vindt dat Centro Esperanza steun van buiten de coalitie nodig heeft om kans te maken in de eerste ronde in mei. Robledo en Betancourt geloven dat een coalitie met de notoir corrupte coalitiepartijen de kansen van de anti-corruptie oppositiecoalitie zou schaden.

De regelmatige onderlinge machtsstrijd is een grote bedreiging geworden voor de coalitie en haar vermogen om hun gezamenlijke gewicht achter een enkele kandidaat te zetten na de voorverkiezing.

Colombia Reports

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This