Politiek & Maatschappij

Iván Mordisco: Colombiaans dissident rebellenkamp gebombardeerd met 10 doden

11 juli 2022

Bij een operatie van de Colombiaanse veiligheidstroepen tegen een groep rebellen die het vredesakkoord van 2016 verwierpen, zijn zeker tien mensen om het leven gekomen.

De gezamenlijke politie- en militaire operatie was gericht op een man die bekend staat als Iván Mordisco, die een afgescheiden factie leidt van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc). De politie zei informatie te hebben dat Mordisco in het kamp was. Het is nog niet duidelijk of hij een van de doden was bij de aanval.

Colombiaanse media melden dat de luchtmacht eerst het kamp in de zuidelijke regio Caquetá bombardeerde voordat bijna 300 soldaten en politie binnenkwamen. De operatie, genaamd Jupiter, was naar verluidt gepland voor twee maanden. De doden zijn nog niet geïdentificeerd, maar functionarissen zeiden dat het zes mannen en vier vrouwen waren die behoorden tot de dissidente Farc-rebellengroep.

De Farc zijn marxistische rebellen die meer dan vijf decennia een bloedige oorlog voerden tegen de Colombiaanse regering. Ze ondertekenden in 2016 een vredesakkoord met de regering en de meerderheid van haar strijders legden de wapens neer. Sommige leden waren het echter niet eens met de voorwaarden van het vredesproces en gingen door met vechten.

Mordisco was de eerste Farc-commandant die het vredesproces de rug toekeerde – maanden voordat in 2016 een deal werd ondertekend – en leidt sindsdien dissidente guerrilla’s in het zuiden van Colombia. Hij wordt beschouwd als de machtigste dissidente rebellenleider op Colombiaanse bodem, nadat een aantal andere commandanten naar buurland Venezuela vluchtten om gevangenneming te ontwijken.

Zijn invloed zou verder zijn vergroot nadat hij het bevel overnam van de strijders die voorheen werden geleid door een andere dissidente rebellenleider, Gentil Duarte, nadat deze in mei in Venezuela werd gedood. De rebellen onder leiding van Mordisco houden zich bezig met criminele activiteiten zoals afpersing van boeren en landeigenaren, illegale mijnbouw en de productie en handel in coca, de grondstof voor cocaïne.

BBC World News Foto: Creative Commons

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This