Politiek & Maatschappij

Iván Mordisco: Colombiaans dissident rebellenkamp gebombardeerd met 10 doden

11 juli 2022

Bij een operatie van de Colombiaanse veiligheidstroepen tegen een groep rebellen die het vredesakkoord van 2016 verwierpen, zijn zeker tien mensen om het leven gekomen.

De gezamenlijke politie- en militaire operatie was gericht op een man die bekend staat als Iván Mordisco, die een afgescheiden factie leidt van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc). De politie zei informatie te hebben dat Mordisco in het kamp was. Het is nog niet duidelijk of hij een van de doden was bij de aanval.

Colombiaanse media melden dat de luchtmacht eerst het kamp in de zuidelijke regio Caquetá bombardeerde voordat bijna 300 soldaten en politie binnenkwamen. De operatie, genaamd Jupiter, was naar verluidt gepland voor twee maanden. De doden zijn nog niet geïdentificeerd, maar functionarissen zeiden dat het zes mannen en vier vrouwen waren die behoorden tot de dissidente Farc-rebellengroep.

De Farc zijn marxistische rebellen die meer dan vijf decennia een bloedige oorlog voerden tegen de Colombiaanse regering. Ze ondertekenden in 2016 een vredesakkoord met de regering en de meerderheid van haar strijders legden de wapens neer. Sommige leden waren het echter niet eens met de voorwaarden van het vredesproces en gingen door met vechten.

Mordisco was de eerste Farc-commandant die het vredesproces de rug toekeerde – maanden voordat in 2016 een deal werd ondertekend – en leidt sindsdien dissidente guerrilla’s in het zuiden van Colombia. Hij wordt beschouwd als de machtigste dissidente rebellenleider op Colombiaanse bodem, nadat een aantal andere commandanten naar buurland Venezuela vluchtten om gevangenneming te ontwijken.

Zijn invloed zou verder zijn vergroot nadat hij het bevel overnam van de strijders die voorheen werden geleid door een andere dissidente rebellenleider, Gentil Duarte, nadat deze in mei in Venezuela werd gedood. De rebellen onder leiding van Mordisco houden zich bezig met criminele activiteiten zoals afpersing van boeren en landeigenaren, illegale mijnbouw en de productie en handel in coca, de grondstof voor cocaïne.

BBC World News Foto: Creative Commons

Gerelateerde berichten

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Nicaragua- Een serie impressies uit een belaagd land. Deel 5: Economische apartheid in Nicaragua

Dit is het vijfde deel van een serie verhalen van Hans Zwinkels * over het alledaagse leven in Nicaragua. Alle namen zijn gefingeerd, want journalisten zijn niet welkom onder het bewind van Daniel Ortega en zijn vrouw. De ‘gewone’ Nicaraguaan houdt kritiek en onvrede voor zich uit angst voor repressie.

Lees meer
“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

“Geen straffeloosheid voor brand in detentiecentrum voor migranten” zegt de president van Mexico

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft beloofd dat er “geen straffeloosheid” zal zijn voor degenen die verantwoordelijk zijn voor een brand in een detentiecentrum waarbij tientallen migranten om het leven zijn gekomen.  Degenen die verantwoordelijk worden bevonden voor “het veroorzaken van deze pijnlijke tragedie zullen worden gestraft in overeenstemming met de wet”, zei de Mexicaanse leider.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This