Politiek & Maatschappij

Iván Mordisco: Colombiaans dissident rebellenkamp gebombardeerd met 10 doden

11 juli 2022

Bij een operatie van de Colombiaanse veiligheidstroepen tegen een groep rebellen die het vredesakkoord van 2016 verwierpen, zijn zeker tien mensen om het leven gekomen.

De gezamenlijke politie- en militaire operatie was gericht op een man die bekend staat als Iván Mordisco, die een afgescheiden factie leidt van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc). De politie zei informatie te hebben dat Mordisco in het kamp was. Het is nog niet duidelijk of hij een van de doden was bij de aanval.

Colombiaanse media melden dat de luchtmacht eerst het kamp in de zuidelijke regio Caquetá bombardeerde voordat bijna 300 soldaten en politie binnenkwamen. De operatie, genaamd Jupiter, was naar verluidt gepland voor twee maanden. De doden zijn nog niet geïdentificeerd, maar functionarissen zeiden dat het zes mannen en vier vrouwen waren die behoorden tot de dissidente Farc-rebellengroep.

De Farc zijn marxistische rebellen die meer dan vijf decennia een bloedige oorlog voerden tegen de Colombiaanse regering. Ze ondertekenden in 2016 een vredesakkoord met de regering en de meerderheid van haar strijders legden de wapens neer. Sommige leden waren het echter niet eens met de voorwaarden van het vredesproces en gingen door met vechten.

Mordisco was de eerste Farc-commandant die het vredesproces de rug toekeerde – maanden voordat in 2016 een deal werd ondertekend – en leidt sindsdien dissidente guerrilla’s in het zuiden van Colombia. Hij wordt beschouwd als de machtigste dissidente rebellenleider op Colombiaanse bodem, nadat een aantal andere commandanten naar buurland Venezuela vluchtten om gevangenneming te ontwijken.

Zijn invloed zou verder zijn vergroot nadat hij het bevel overnam van de strijders die voorheen werden geleid door een andere dissidente rebellenleider, Gentil Duarte, nadat deze in mei in Venezuela werd gedood. De rebellen onder leiding van Mordisco houden zich bezig met criminele activiteiten zoals afpersing van boeren en landeigenaren, illegale mijnbouw en de productie en handel in coca, de grondstof voor cocaïne.

BBC World News Foto: Creative Commons

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This