Politiek & Maatschappij

Indepaz meldt de dood van Dionisio Pai Pascal, sociaal leider van het Awá-volk in Colombia

19 april 2021

Redactie

Confrontaties tussen gewapende groepen in het El Gran Sábalo-reservaat in Tumaco, Nariño, resulteerden in de dood van de 27-jarige sociaal leider Dionisio Pai Pascal, toen een explosief zijn huis trof.

De melding werd bekendgemaakt via tweets van verschillende gemeenschapsorganisaties van het Awá-volk en van de Nationale Inheemse Organisatie Onic, die door Indepaz werden herhaald om de regering te informeren over het geweld dat inheemse volkeren ondergaan door illegale organisaties in hun strijd voor de gebieden.

Volgens Indepaz zijn er in 2021 vier leden van het Awá-volk vermoord. Daarnaast hebben ze als groep te maken met verschillende vormen van intimidatie, opsluiting in hun onderkomens, constante stigmatisering en bedreigingen tegen hun leven. 

De organisatie wijst op de illegale gewapende groepen die in Tumaco aanwezig zijn als verantwoordelijken voor het geweld in het zuidwesten van Colombia. Op Twitter noemde Indepaz de volgende groepen: “Oliver Sinisterra Front, Alfonso Cano Western Bloc, Iván Ríos Front, Contadores, United Pacific Guerrillas en lAGC (Los de Matamba).”

Met Dionisio Pai Pascal zijn er 49 sociale leiders vermoord in de loop van 2021. Sinds de ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse staat en de voormalige FARC-guerrilla zijn er 1163 vermoord.

infobae.com

Gerelateerde berichten

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Luis Arce treedt in voetsporen van Morales – eerste halve jaar als president van Bolivia

Na een onderbreking van een jaar, met een interim-regering onder de rechts-conservatieve Jeanine Añez, is de linkse partij MAS opnieuw aan de macht in Bolivia. In oktober 2020 behaalde Luis Arce in de eerste verkiezingsronde 55 procent van de stemmen, waarmee hij de nieuwe president werd. Hij erfde een politiek verdeeld land met een kwakkelende economie en een diepe gezondheidscrisis. Hoe heeft hij in het eerste half jaar van zijn presidentschap deze problemen aangepakt?

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This